Zoektocht naar dader van moord op Nicky zit vol wendingen

Een afbeelding van de vermoorde Nicky Verstappen in het programma Opsporing Verzocht vanuit het gemeentehuis in Landgraaf.© ANP

De zoektocht naar de dader van de moord op de elfjarige Nicky Verstappen precies twintig jaar geleden zit vol wendingen. Een overzicht.

Redactie

1998: Nicky uit Heibloem verdwijnt in de nacht van 9 op 10 augustus tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam wordt de volgende avond vlakbij het kamp gevonden. Al snel vermoedt de politie dat het jongetje seksueel is misbruikt en daarna vermoord. De politie vindt geen aanknopingspunten, het onderzoek zit muurvast.

1999: Misdaadverslaggever Peter R. de Vries en enkele zakenlieden loven een beloning uit van 500.000 gulden (227.000 euro) voor de tip die leidt tot de oplossing. DNA-onderzoek op basis van gevonden sporen onder 35 mensen die vrijwillig meedoen, levert niets op.

2001: Justitie ontvangt nieuwe tips na een noodkreet van de ouders van Nicky. Ook die brengen geen klaarheid.

2002: De 28-jarige S.V. uit Tegelen wordt aangehouden. De DNA-sporen die zijn aangetroffen op het lichaam van Nicky komen niet overeen met zijn DNA-profiel. De verdachte wordt vrijgelaten.

2005: De zelfdoding van een man uit Landgraaf wordt in verband gebracht met de moord op Nicky. Een afscheidsbrief is de aanleiding. Daarvoor blijkt geen grond. De man werd aangetroffen op enkele honderden meters afstand van het natuurstenen monument voor Nicky op de Brunssummerheide.

2006: Een wandelaarster vindt een brief bij het monument, de tweede binnen een week. Ze komen van dezelfde schrijver, die suggereert dat hij de dader is. De politie neemt de zaak serieus.

2007: In verband met de brieven wordt een 36-jarige man uit Landgraaf opgepakt. Hij bedreigt de politie met een bijl. Hij krijgt enkele maanden cel voor vernielingen aan het monument op de heide. Hij blijkt volgens het OM de briefschrijver, maar na onderzoek blijkt dat hij de dader niet kan zijn. De man is psychisch in de war en wordt opgenomen.

2008: Nieuw DNA-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) levert vooralsnog niets op. In de loop der tijd worden vijf verdachten aangehouden, die allen wegens gebrek aan bewijs worden vrijgelaten.

2009: DNA-sporen worden vergeleken met sporen in Duitsland en Frankrijk. Er wordt gekeken of er een match bestaat met de ontvoerder van een jongetje uit een jeugdherberg in het Duitse Rheine. Dat heeft geen resultaat.

2010: Bij nieuw DNA-onderzoek wordt 107 mannen gevraagd vrijwillig mee te werken. Tachtig mannen doen dat. Het lichaam van een in 2003 overleden groepsleider wordt opgegraven voor DNA-onderzoek. Zijn DNA komt niet overeen met sporen die zijn gevonden in kledingstukken van Nicky.

2011: De Duitse politie verdenkt een pedagoog uit Hamburg van de moord op Nicky. De man bekent drie moorden op kinderen in Duitsland en veertig gevallen van seksueel misbruik. Volgens het OM in Maastricht is op basis van DNA een verband onwaarschijnlijk.

2012: Een coldcaseteam gaat aan de slag en houdt het bestaande dossier opnieuw tegen het licht.

2013: De man uit Landgraaf die eerder het monument van Nicky vernielde, wordt voor een nieuwe vernieling opnieuw veroordeeld. Hij wordt opgenomen in een kliniek.

2017: Politie en OM beginnen met een beperkt DNA-onderzoek waarvoor ongeveer 1500 mannen worden uitgenodigd. Eerder werden op de vindplaats van Nicky aangetroffen DNA-sporen al vergeleken met de 270.000 profielen in de Nationale DNA-databank. Dat leverde geen resultaat op.

2018: Vanaf eind februari worden 21.500 mannen in Heerlen, Brunssum en Landgraaf uitgenodigd voor een DNA-verwantschapsonderzoek. Onder hen zijn mannen die inmiddels zijn verhuisd. Door dit onderzoek kan de dader via mannelijke familieleden worden opgespoord. Uiteindelijk staan 15.000 mannen materiaal af. In juni worden nog eens 3000 mannen extra opgeroepen DNA af te staan. Daarnaast komen nog altijd tips binnen.

22 augustus 2018: Politie en OM melden een DNA-match. Er is een directe link met een 55-jarige man uit Simpelveld, Jos Brech, die sinds februari in het buitenland is en sinds april is vermist. Vanwege de vermissing zijn spullen van hem voor DNA-onderzoek naar het NFI gestuurd. De man is ooit als passant gehoord waardoor zijn gegevens bekend zijn in het dossier. In 2017 was hij ook al opgeroepen DNA-af te staan, maar hij gaf er geen gehoor aan. De verdachte is spoorloos en er is een opsporingsbericht uitgegaan.