DNA-match met 55-jarige vermiste man in zaak Nicky Verstappen

Print
Het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak van de mysterieuze dood van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide in 1998 heeft tot een volledige match geleid. Er is een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor de 55-jarige Jos Brech.

De in Venlo geboren Brech woonde in 1998 in Simpelveld toen de elfjarige jongen dood werd gevonden op de Brunssumerheide.

Vermist
Politie en justitie doen een beroep op het publiek om de man te vinden. Mogelijk verblijft hij in Frankrijk. Zijn laatst bekende verblijfplaats was een chalet in de Vogezen. Zijn familie heeft Brech als vermist opgegeven. De man staat gesignaleerd en er loopt een internationaal opsporingsbevel. De politie werkt daarbij samen met de Franse politie.

In november 2017 stond de politie voor de deur van de man. Daarna nog een keer, maar niemand deed open. Enkele weken later meldde een familielid dat hij door Frankrijk reisde. De man organiseerde zogenaamde bushcraft-tochten door de wildernis. Hij zou in maart terugkomen, maar kwam niet terug. Daarna is hij als vermist opgegeven. Zijn laatste bekende verblijfplaats is een chalet in de Franse regio. Het chalet is doorzocht en er zijn goederen in beslag genomen. 

Brech was actief bij scoutingverenigingen in Heerlen en Nuth en heeft enige jaren op een kinderspeelzaal in Brunssum gewerkt. Ook is hij ooit verdachte geweest van een zedenfeit, maar die zaak werd geseponeerd. Groepsvoorzitter Natascha Leclaire van scouting Sint Lucia in Simpelveld benadrukt dat zij Brech niet kent, maar dat de vereniging wel veel telefoontjes en appjes krijgt van verontruste ouders.

Geen gehoor
De verdachte was een van de 1500 geselecteerde mannen die gevraagd was vrijwillig DNA af te staan, maar daar had hij geen gehoor aan gegeven. Via familieleden en spullen van de man is de politie hem alsnog op het spoor gekomen.

Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in de nacht van 9 op 10 augustus tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd de volgende avond vlakbij het kamp gevonden. De jongen was ook seksueel misbruikt.

Lees ook: Deze mannen waren eerder in beeld als moordenaar van Nicky