Vermoedelijke dader Nicky was eerder al in beeld als getuige

Buitencentrum De Heikop waar Nicky op zomerkamp was in augustus 1998. © ANP

De vermoedelijke dader van de moord op Nicky Verstappen is twee keer eerder als getuige gehoord door de politie, maar niet als verdachte aangemerkt. Sinds vorig najaar is de 55-jarige man uit Simpelveld als vermist opgegeven. Politie en justitie zijn nu op zoek naar hem.

Niels Klaassen

De man was daags na de moord op Nicky al als 'toevallige passant' aangetroffen rond het plaats delict. Later in het onderzoek is hij nog tweemaal als getuige gehoord, meldden politie en justitie vanmiddag tijdens de persconferentie.

VerdwenenDe man uit Simpelveld weigerde zijn DNA af te staan en trok zo de aandacht van de opsporingsdiensten. Via DNA dat familie instuurde, kon een match gevonden worden. "Voor ons staat vast dat deze man de donor is van de verdachte sporen'', zei hoofdofficier van justitie Jan Eland. De man kon niet worden aangehouden, omdat hij verdwenen is. "We weten wie hij is, maar we weten niet waar hij woont of verblijft. Van hem ontbreekt ieder spoor.''

Nicky verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens het zomerkamp op de Limburgse Brunssummerheide. Een dag later werd hij dood aangetroffen in een veld op ruim een kilometer afstand van de camping.

WangslijmDe beoogde dader kwam naar voren via het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek dat dit voorjaar begon. Van de 21.500 mannen die gevraagd werden, liet ruim twee derde zijn wangslijm afnemen, afgelopen juni werd nog eens 3000 mannen gevraagd om hun DNA af te staan.