Verdachte Jos Brech is 'bushcrafter'

Print
Verdachte Jos Brech is 'bushcrafter'

Afbeelding: Facebook

Bocholtz - De politie zoekt naar de nu 55-jarige Jos Brech, die ze verdenkt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998. Brech is voor het laatst gezien in de Franse Vogezen, waar hij verbleef in een chalet en een wandeltocht zou maken. Hij was single en woonde bij zijn moeder in Simpelveld.

Brech is een zogeheten bushcrafter en beheerst allerlei technieken waarmee hij kan overleven in de natuur. Hij kan leven van wat de natuur te bieden heeft en weet hoe hij water kan vinden en dat drinkbaar kan maken. Hij organiseerde onder meer reizen in Europa en was zelf ook geregeld op reis. De politie zegt aanwijzingen te hebben dat Brech voorbereidingen trof om gedurende lange tijd uit beeld te blijven.

Passant
De toen 35-jarige man was oorspronkelijk in beeld bij de politie als toevallige passant op de Brunssummerheide, waar Nicky dood werd gevonden. De marechaussee hield hem daags na het vinden van het lichaam staande en maakte proces-verbaal op, waardoor zijn gegevens in het dossier zaten. Hij is twee keer als getuige gehoord, maar niet eerder als verdachte aangemerkt.

Lees ook: DNA-match met 55-jarige vermiste man in zaak Nicky Verstappen

Sinds half februari is er geen contact meer tussen Brech en zijn familie, die hem in april als vermist opgaf. Er werd zelfs een video gemaakt waarin de Duitse Vanessa Blank een oproep deed naar de vermissing.

Brech was actief bij scoutingverenigingen in Heerlen en Nuth en heeft enige jaren op een kinderspeelzaal in Brunssum gewerkt. Ook is hij ooit verdachte geweest van een zedenfeit, maar die zaak werd geseponeerd. De details van die zaak zijn niet meer te achterhalen.

Groepsvoorzitter Natascha Leclaire van scouting Sint Lucia in Simpelveld benadrukt dat zij Brech niet kent, maar dat de vereniging wel veel telefoontjes en appjes krijgt van verontruste ouders. "Hij is nooit lid van onze scouting geweest. We laten intern nu ook een mail uitgaan dat Jos Brech bij ons niet bekend is”, zegt de voorzitter, die vertelt dat zij en ook andere bestuursleden veel ongeruste telefoontjes en apjes krijgen van verontruste ouders. Op de persconferentie over de moordzaak Nicky Verstappen’ werd de naam van de verdachte bekend gemaakt. De man heeft in Simpelveld gewoond en zou lid zijn geweest van een scouting. "Maar dat is niet onze scouting", aldus Leclaire.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen