Jos Brech: verdwenen in de wilde wereld

Print
Jos Brech: verdwenen in de wilde wereld

Afbeelding: Videostill YouTube

Jos Brech, de verdachte in de moordzaak-Nicky Verstappen, verbleef begin dit jaar in de bossen in Noordoost-Frankrijk. En daar verdween hij. "Hij stuurde me nog een laatste sms."

In het noordoosten van Frankrijk ligt de Old Crow, een houten chalet voor wandelaars. De professionals noemen het hun ‘basiskamp’: het is een startpunt voor verre en vaak langdurige wandelingen in de Vogezen.

'Dit is een wilde wereld waar je echt niemand kan tegenkomen, dagenlang', schrijven Nederlanders in hun online reisverslag. 'Wolven en lynxen: een walhalla voor de hikers onder ons!'

Bossen en bergen
Het zijn bossen en bergen, zo ver het oog rijkt. Ten westen van het plaatsje Sainte-Marie-aux-Mines ligt de Old Crow, waar Jos Brech begin dit jaar verbleef. Het chalet werd mede door Brech uitgebaat, nadat oprichter Erik Versantvoort vorig jaar was overleden.

"Jos maakte plannen voor een lange wandeling van drie weken", schrijft een Engelse collega van hem op een webforum. Op 14 februari ontving hij nog een mail van hem. "Met coördinaten van hutten in de omgeving, met een landkaart en een lijst met planten die er groeien."

Boodschap
Op 16 en 18 februari zouden Duitsers nog langs zijn geweest in de Old Crow. "Ze praatten over de reis en de route die hij wilde nemen. Hij wilde naar Wissembourg." De dag erna ontving de Engelsman nog een boodschap. "Jos stuurde me een laatste sms en zei dat hij de dag erna zou vertrekken."

Daarna werd het stil. Jos meldde zich niet meer, nam geen geld op en antwoordde niet meer op mails, staat op het forum. "Het was er destijds extreem koud met temperaturen tot min 20 graden."

Zoektocht
De Nederlander Erik van ’t Padje, die samen met Brech de Old Crow beheerde, zette in juni nog een zoektocht op naar Brech. Speurhonden zouden een spoor hebben gevonden, maar dat was niet op de plek waar de Nederlander zou gaan lopen.

"Ook de richting van het spoor dat wij hebben gelopen, gaat volledig de verkeerde kant op. Jos is dus afgeweken van de route die hij vooraf met mij en anderen besproken had", aldus Van ’t Padje tegen de lokale website Menterwolde Info.

De Engelsman was in april al weinig hoopvol, schreef hij op het forum. "Het pad dat Jos wilde lopen is 280 kilometer lang. En Jos gaat ook graag van de gebaande paden af. Daarmee heb je het over een gebied van honderden vierkante kilometers waar hij kan zijn."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje