Voorstelling over Moresnet met Heerlens tintje

Print
Voorstelling over Moresnet met Heerlens tintje

Afbeelding: GOTRA

Het bijna honderd jaar geleden opgeheven vrijstaatje Moresnet is onderwerp van een voorstelling met een Heerlens tintje.

Dansgezelschap GOTRA maakte met de Duitse collega’s van Bodytalk een productie rond het landje van drie vierkante kilometer dat van 1816 tot 1920 net over de Belgische grens bij Vaals lag.  

Vrijbuiters
Neutraal Moresnet stond bekend als belastingparadijs, smokkelvrijplaats en een gokoord. De wetteloosheid trok veel vrijbuiters. De drang om vrij te zijn en volgens eigen regels te leven is nog altijd actueel. Van de strijd van ISIS tot aan de poging om een Nederlandse Onafhankelijksheidsdag op te zetten. Vrijheid, onafhankelijkheid, wetteloosheid en zoektocht naar utopie blijft in ieder individu opduiken.

Die vrijheidsdrang  onderzochten beide gezelschappen in hun ‘radicale Euregionale samenwerking’ onder artistieke leiding van Joost Vrouenraets. In dit project wordt het esthetische van GOTRA gebonden aan het politieke engagement van Bodytalk. 

De voorstelling Moresnet is ontstaan uit een vermenging van chaos, improvisatie, schoonheid en een dosis zotheid. Dansers, zangers, acteurs, muzikanten en designers werken intensief samen.

De voorstelling is te zien op 25 en 26 augustus om 20.30 uur in het AINSI gebouw, Lage Kanaaldijk 112-113 in Maastricht.
 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje