Meer dan 200 tips over verblijfplaats moordverdachte Jos Brech

Print
De politie heeft sinds bekend is gemaakt dat de 55-jarige Jos Brech wordt gezocht voor de moord op Nicky Verstappen al meer dan 200 tips gekregen over zijn verblijfplaats.

De tips worden allemaal nagetrokken door het onderzoeksteam, laat de politie weten.

Vertaald
Het politiepersbericht over de doorbraak in de twintig jaar oude zaak is ook vertaald in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. De berichten zijn hier te downloaden.

Lees ook: Jos Brech: verdwenen in de wilde wereld

De politie maakte woensdagmiddag bekend dat Brech wordt verdacht van de moord op de elfjarige jongen. Hij wordt sinds februari vermist en wordt internationaal gezocht.

Onderzoek
In februari startte ook het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek, een ultieme poging om de zaak-Verstappen op te lossen. Brech gaf geen gehoor aan de oproep om DNA af te staan, maar toen hij vermist raakte kreeg de politie dat alsnog. Dat DNA bleek overeen te komen met DNA-sporen die werden gevonden op het lichaam van Verstappen.

Lees ook: 'Eenling' Brech is getraind om van de radar te verdwijnen

Ook via twee verre verwanten werd een match gevonden. Op 8 juni bleek er een 100 procent match tussen het DNA van Brech en het spoor dat op de kleding van Nicky is gevonden.

Overlevingstechniek
De politie gaat ervan uit dat Brech nog leeft en uit beeld probeert te blijven. De man is bushcrafter en beheerst allerlei overlevingstechnieken in de natuur. "Dat maakt het buitengewoon lastig om hem op te sporen'', stelt misdaadjournalist Peter R. de Vries, die de familie bijstaat.

Lees ook: Vrienden zochten in Vogezen naar Jos Brech

Omdat hij in 1998 na de moord als passant door de politie was gehoord toen het onderzoek naar de vermoorde jongen op de heide plaatsvond, waren zijn contactgegevens bekend. Zodoende was hij ook voor het verwantschapsonderzoek opgeroepen.

Vreemde
Nicky was op zomerkamp op de Brunssummerheide toen hij in augustus 1998 seksueel werd misbruikt en daarna gedood. Zijn moeder zegt het ondraaglijk te vinden dat haar zoontje zijn laatste uren met een volstrekt vreemde heeft moeten doorbrengen. Dat betekent volgens haar dat Nicky nog banger moet zijn geweest.

Lees ook: Moeder Nicky kan weer vrijuit spreken

De verdachte was na 1998 actief bij de scouting in Heerlen en Nuth. Hij werkte op een peuterspeelzaal in Brunssum, niet ver verwijderd van de plek waar de jongen was gevonden.

 

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen