Failliet verklaarde horeca-onderneming Niens zet in op doorstart

Volgens Niens en de curator heeft het faillissement alles te maken met de brand van september 2017.© Mara van den Oetelaar

Curator Marcus Gerrits zet in op een doorstart van het dinsdag door de Rechtbank Limburg failliet verklaarde Niens Horeca BV uit Maasbree. Het horecabedrijf, met feest- en vergaderlocatie en bowlingbaan, blijft ondertussen gewoon open.

Daan de Hulster

Gerrits had woensdagmiddag nog geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van het faillissement, maar zegt dat de directie van Niens de brand in de bowlingbaan van eind september als aanleiding ziet.

"Als gevolg daarvan kon het bedrijf minder activiteiten ontplooien", aldus Gerrits. "Ook heeft de uitkering van de verzekeraar vertraging opgelopen. Een deel is inmiddels verstrekt, over een ander gedeelte vinden nog gesprekken plaats."

VerrastRoy Niëns van het bedrijf beaamt dat de uitgekeerde schadevergoeding voor Niens Horeca vertraagd binnenkwam en dat over de hoogte van het bedrag bezwaar is aangetekend. Voor hem kwam het faillissement uit de lucht vallen.

"We dachten dat we met alle partijen op één lijn zaten. We hebben keihard gewerkt, en dan blijkt uiteindelijk het venijn in de staart te zitten.... Dit is nu een hobbel, maar we hopen er sterker uit te komen. Wij gaan hoe dan ook door."

Volgens Niëns bedroeg de schade van de brand, een technisch mankement, meer dan een miljoen euro.

EssentHet faillissement is uiteindelijk aangevraagd door energiebedrijf Essent, dat 19.000 euro van Niens tegoed had. "Het wrange is dat die factuur inmiddels is betaald", zegt Gerrits.

"Maar waarschijnlijk net te laat. Al zijn de problemen daarmee niet verdwenen: er zijn ook andere crediteuren." Gerrits kon woensdagmiddag niet zeggen hoe hoog die vorderingen zijn. Daar is verder onderzoek voor nodig.

Nieuwe huisstijlVolgens de curator heeft Niens 26 mensen in dienst en beschikt het bedrijf over tientallen oproepkrachten. De door de brand verwoeste bowlingbaan van Niens werd begin juli heropend, evenals het café.

Tegelijkertijd opende Niens een nieuw pannenkoekenrestaurant en presenteerde het een nieuwe huisstijl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal