Cortina-transportfiets is gewild onder fietsendieven

Print
Cortina-transportfiets is gewild onder fietsendieven

De Cortina met krat is immens populair onder de schoolgaande jeugd én het dievengilde. Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

Het dievengilde heeft de Cortina transportfiets ontdekt. Deze fiets is erg populair onder de schoolgaande jeugd en wordt inmiddels al zo veel gestolen dat de politie spreekt van 'Cortina-bendes'.

De stoere Cortina U4 transportfiets met de krat voorop is razend populair bij schooljeugd. Met een Cortina tel je mee op het schoolplein. "Als ouders met hun kroost hier binnenlopen, wil het kind negen van de tien keer een Cortina”, zegt George Courtens van Courtens Bike sports in Maastricht. “Het merk is bij tieners heel populair. Inmiddels is er ook een e-bike versie van de U4 op de markt. Die verkoopt ook al heel aardig. Vooral bij kinderen die in het Heuvelland wonen en in Heerlen en Maastricht op school zitten.”  

Lees ook Met de fiets naar de brugklas? Dan wel een Cortina, please!

Marktplaats
Schaduwzijde van het succes is dat de fiets ook populair is onder de dieven. Die gaan als volgt te werk: staat een Cortina op slot, maar niet vast aan een lantaarnpaal of hek? Dan tillen ze die met slot en al een busje in, en zagen ze thuis het slot eraf. Vervolgens wordt de Cortina snel op Marktplaats gezet, en een paar dagen later is er een paar honderd euro verdiend aan een gestolen fiets. Het jonge merk Cortina is daardoor met stip binnengekomen in de top vijf van meest gestolen fietsmerken. 

Omafiets
Vooral in de Randstad is het een groot probleem. In steden als Utrecht en Amsterdam schuimen bendes ’s nachts de wijken af op zoek naar Cortina’s die niet met een ketting ergens aan vastgezet zijn. Voor Cortinafan Lot de Breij (18) zelfs reden om een ander merk te kopen. “Die van mij is drie keer gestolen. Ik werd daar zo onrustig van. Iedere keer na het stappen of winkelen weer die angst: staat mijn Cortina er nog? Nu ik ga studeren, wil ik dat niet meer, daarom heb ik nu een krakkemikkige omafiets. Fietst lang niet zo lekker als die Cortina, maar het geeft wel meer rust.”       

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje