Veel licht tussen onderzoeken naar Ivana Smit

Print
Veel licht tussen onderzoeken naar Ivana Smit

Afbeelding: ANP

Er zijn grote verschillen tussen de bevindingen van de verschillende pathologen-anatomen die onderzoek hebben gedaan naar de oorzaak van de dood van Ivana Smit in Kuala Lumpur. De Maleisische toxicoloog die donderdag door de rechtbank in het land is gehoord, komt tot hele andere bevindingen dan de Nederlandse onderzoeker, zegt de advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra.

De rechtbank verhoort tal van betrokkenen om te achterhalen of de dood van de achttienjarige Nederlandse al dan niet een misdrijf is. De getuigen worden onder ede gehoord.

Drugs
De toxicoloog constateerde dat Smit 'verwaarloosbare' hoeveelheden drugs in haar lichaam had. Uit de tweede sectie van de Nederlandse patholoog Frank van de Goot, die vrijdag wordt gehoord, bleek juist dat de jonge Nederlandse een bijna fatale dosis drugs in haar bloed had.

De Maleisische deskundige stelde ook dat al het letsel van Smit te relateren is aan de val die ze heeft gemaakt vanaf het balkon van een appartement waar ze was met een Amerikaans echtpaar. Van de Goot kwam juist tot de conclusie dat de verwondingen erop wijzen dat het model waarschijnlijk al niet meer leefde toen ze viel.

Onervaren
Diekstra zet grote vraagtekens bij de deskundigheid van de Maleisische patholoog. "De Maleisische patholoog bleek donderdag maar een beperkt aantal jaren ervaring met secties te hebben. Het is onbegrijpelijk dat er zo’n onervaren patholoog is aangewezen, zeker gelet op de gevoeligheid van deze zaak. Het lijkt in deze zaak inmiddels op een aaneenschakeling van incompetentie."

Lees ook: Moeder Ivana: Johnsons verantwoordelijk voor dood dochter