Gemeente Venlo maakt zich zorgen over huisvesting statushouders

Print
Gemeente Venlo maakt zich zorgen over huisvesting statushouders

Afbeelding: ANP

Venlo - Venlo is bezorgd over de huisvesting van statushouders. Volgens de provincie is dat niet nodig omdat afspraken zijn gemaakt om de problemen te verhelpen. De gemeente heeft die overtuiging nog niet.

Er is een merkwaardig meningsverschil ontstaan over de huisvesting van statushouders in Venlo. Wethouder Sjors Peeters maakt zich zorgen of hij de taakstelling haalt, de provincie meent dat al afspraken zijn gemaakt om verwachte problemen op te lossen.

Brief
Wethouder Peeters stuurde op 16 augustus een brief naar de gemeenteraad waarin hij schrijft dat zijn vrees bewaarheid lijkt te worden. Volgens hem heeft Venlo een "relatief hoge taakstelling" en krijgt de gemeente Venlo te weinig statushouders aangeboden of passen de beschikbare woningen niet bij de aangeboden statushouders.

Mede namens de woningcorporaties Woonwenz en Antares heeft de wethouder de provincie op de hoogte gesteld van zijn zorgen. De provincie moet erop toezien dat de gemeenten hun doelen halen. Peeters heeft gevraagd om coulance als de aantallen niet worden gerealiseerd.

Venlo moet in de tweede helft van dit jaar 64 vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan een woning helpen. Het totaal voor 2018 komt daarmee uit op 140. In 2017 ging het om 152 statushouders.

Provincie
De woordvoerder van gedeputeerde Bob Ruers, verantwoordelijk voor de huisvesting van statushouders, stelt dat de provincie zich weinig zorgen maakt over Venlo. Hij voert aan dat de gemeente in juli achterliep op de doelstelling, maar dat die achterstand inmiddels volledig weggewerkt is en dat ze begonnen is met de invulling van de taakstelling voor de tweede helft van 2018.

De woordvoerder van Ruers benadrukt dat op 15 augustus een gesprek tussen gemeente en corporaties enerzijds en Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) anderzijds heeft plaatsgevonden. Daarin zouden werkafspraken zijn gemaakt.

"De gemeente heeft ons laten weten dat deze afspraken de woningcorporaties in staat stellen om snel en passend (maatwerk)aanbod te kunnen leveren." De provincie benadrukt dat zij pas ingrijpt als een gemeente haar taak verwaarloost. Dat is "vooralsnog helemaal niet aan de orde".

De woordvoerder van wethouder Peeters stelt dat het gesprek met het COA de zorgen in Venlo nog helemaal niet heeft weggenomen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen