Ruim 7,5 ton voor restauratie Lambertustoren in Nederweert

Print
Ruim 7,5 ton voor restauratie Lambertustoren in Nederweert

In november 2016 vielen plots stukjes baksteen van de Lambertustoren in Nederweert en zijn hekken geplaatst om ongelukken te voorkomen. Afbeelding: Jeroen Kuit

Nederweert - De gemeente Nederweert maakt 7,5 ton vrij voor de restauratie van de Lambertustoren. Ruim 3 ton hiervan wordt gedekt uit subsidies; de opbrengst van sponsoracties wordt in oktober bekendgemaakt maar lijkt tegen te vallen.

Aannemer Laudy uit Sittard kan dit jaar nog beginnen met de restauratie van de afbrokkelende toren van de St. Lambertuskerk in Nederweert. De gemeente wil hiertoe 7,5 ton beschikbaar stellen.

Geld ophalen
Ondanks een provinciale subsidie van ruim 3 ton en een bijdrage van 20.000 euro uit het Bouwfonds Cultuurfonds moet de gemeente nog 416.189 euro uit eigen middelen ophoesten. Daar gaat mogelijk nog een bedrag dat de Vrienden van de Lambertustoren hebben opgehaald vanaf. Het doel van deze stichting onder voorzitterschap van oud-burgemeester Fons Jacobs was 100.000 euro op te halen. In oktober vorig jaar stond de teller op 5000 euro en nu wordt nog een laatste poging gedaan om geld op te halen. "Ik was bij aanvang wat optimistischer dan de praktijk leerde", zegt Jacobs. "In de loop der eeuwen is de kerk al een keer of elf gerestaureerd en telkens gebeurde dat met behulp van bijdragen van bewoners. Maar de centrale rol van de kerk is tanende of zelfs verdwenen, ik hoopte dat het makkelijker zou zijn om geld in te zamelen." De Vrienden van de Lambertustoren doen nu een laatste poging en maken in oktober bekend welk bedrag is opgehaald.

Lees ook: Lambertuskerk in Nederweert heeft nog meer geld nodig

Positief besluit
Om de restauratie van start te kunnen laten gaan, hoopt het college op een positief besluit van de gemeenteraad op 4 september. Laudy heeft de restauratie begroot op 634.900 euro maar die kan duurder uitvallen als tijdens de restauratie verborgen schades naar boven komen. Daarom en ook vanwege extra kosten die gemaakt zijn voor onderzoeken en ambtelijke inzet, wil het college nu 750.000 euro vrijmaken. Laudy kan starten zodra het krediet is verstrekt, maar zal naar verwachting pas na de vorstperiode begin 2019 aanvangen. de restauratie moet 15 december 2019 klaar zijn.

In november 2016 brokkelden stukken steen van de kerktoren af, zes jaar nadat de toren voor een miljoen euro was opgeknapt.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje