Europa wil van Vaals opheldering over subsidie

Print
Europa wil van Vaals opheldering over subsidie

Afbeelding: iStock

Vaals - Vaals moet opheldering geven over of het een Europese subsidie accepteert of niet. Dat staat in een brief van de instantie die Interreg-subsidies uitkeert.

Vaals heeft, met elf partners van het zogeheten XBMob-project, een verzoek ingediend voor Europese subsidie. Dat geld is bestemd voor een fietsroute van Visé via Zuid-Limburg naar Aken. De Trambaanfietsroute is het middenstuk van deze internationale verbinding.

Eind juni besloot de gemeenteraad van Vaals toch niet te tekenen voor de Europese subsidie. De cofinanciering zou te duur worden en het traject op Vaalser grondgebied vindt men te ongunstig. Onder grote druk van de elf partners tekende het gemeentebestuur in juli alsnog het contract. Vaals verplicht zich zo 640.000 euro voor te financieren, waarvan het de helft terugkrijgt als Interreg-subsidie.

Tijdens een vergadering van de fractievoorzitters werd afgesproken dat Vaals zich na de toekenning van het geld - voor heel XBMob is dat 1,8 miljoen euro subsidie - alsnog terugtrekt.

Opheldering
Berichtgeving hierover in De Limburger was voor Mark Vos, coördinator Interreg Euregio-Maasrijn, aanleiding om opheldering te vragen. "We willen duidelijkheid over het standpunt van Vaals." De subsidie werd op 24 mei in principe toegekend, maar Vos controleert nu of alle papieren in orde zijn en aan alle voorwaarden is voldaan.

"We waren van plan om eind september de subsidiebeschikking de deur uit te doen, maar dat stellen we waarschijnlijk uit." Vos erkent dat Vaals formeel het recht heeft om zich terug te trekken. "Maar in dat geval beschouwen we dat als een majeure wijziging van het XBMob-project. Daarmee moeten de elf partners van Vaals akkoord gaan."

Als Vaals afhaakt, zou dat betekenen dat er geen geld is om de Trambaanfietsroute door te trekken naar Aken. "Het lijkt me sowieso de vraag of Vaals straks vergunning geeft voor een fietsroute die het niet wil", stelt Vos.

Advies
Officieel heeft Vaals zich nog niet teruggetrokken uit XBMob. Het wacht af of de plannen voor de Trambaanfietsroute aangepast worden. Werkgroepen van deskundigen en burgers studeren daar momenteel op. Hun advies wordt in september verwacht. Burgemeester Reg van Loo van Vaals laat weten dat de brief van Vos binnenkort intern wordt besproken. "Daarna zullen we contact met hem opnemen." De Fractie Franssen in Gulpen-Wittem doet ook een duit in het zakje. Die wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de kwestie, te betalen door Vaals, Maastricht, Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem, de initiatiefnemers van de Trambaanfietsroute.