Te weinig starterswoningen in Limburg

Print
Te weinig starterswoningen in Limburg

Afbeelding: iStock

Er zijn te weinig starterswoningen in Limburg. Jongeren die hun eerste huis willen kopen, vissen vaak achter het net. De woningen zijn duur, vaak overbieden potentiële kopers elkaar en er moet veel eigen geld bij.

Als er al een starterswoning op de markt komt, heeft hij binnen een uur tien afspraken voor een bezichtiging. Dat is de praktijk van makelaar Ben Mordang uit Maastricht. Bij zijn collega Michel Dohmen, makelaar in Echt en Schinnen, gaat het al niet veel anders. "Vroeger verkocht de woningstichting nog wel huizen. Maar nu houden ze die vast, omdat ze huurwoningen achter de hand moeten hebben voor urgente gevallen. En appartementen van 100.000 euro lijken wel uitverkocht, terwijl er voor de crisis zat te koop waren."

Opknappen
De startersmarkt is een moeilijke. Echte starterswoningen zijn woningen tot 150.000, hooguit 200.000 euro. "Goedkope huizen bestaan eigenlijk niet meer", zegt Mordang. Daar komt bij dat starters tegenwoordig veel meer eigen geld moeten meebrengen. Ze kunnen nog maar maximaal 100 procent van de koopsom lenen. De bijkomende kosten, van notaris en taxateur, moeten ze zelf ophoesten. Bij een huis van 150.000 euro gaat het volgens Dohmen al gauw om zo’n 8000 euro. Daarbij komt dat starterswoningen vaak nog moeten worden opgeknapt, maar die nieuwe keuken, badkamer of tuin wordt niet meer meegefinancierd. "Dus zie je dat ouders steeds vaker financieel bijspringen. Maar ja, niet alle ouders willen of kunnen dat", zegt de Maastrichtse makelaar.

Risico
De huizenprijzen voor starters zijn flink gestegen constateert Dohmen. "Tijdens de crisis stond een woning voor bijvoorbeeld 140.000 euro te koop. Nu wordt er makkelijk 169.000 euro voor gevraagd. Vaak zeggen de banken ‘nee’. Ze vinden het risico te groot." Dus ziet ook deze makelaar steeds vaker dat pa of ma of zelfs oma zo maar 15.000 euro bijlegt. De makelaars spreken ook starters die keurig hebben gespaard. "Maar ik zie net zoveel jongeren die niks op de bank hebben. Die komen dan wel voorrijden in een nieuwe Golf. Die had ik echt niet op mijn 22ste”, zegt Dohmen. Jongeren realiseren zich volgens hem ook lang niet altijd dat zo’n private-leasecontract betekent dat je al gauw 45.000 euro minder hypotheek kunt krijgen. ‘Ja maar die leaseauto kost maar 250 euro per maand’, hoor ik dan."

Studieschuld
Ook een studieschuld heeft invloed op de hoogte van de hypotheek. "En wat dacht je van een lening voor de nieuwste iPhone. Onlangs nog hoorde ik een jongeman zeggen dat die lening heel snel moest worden afbetaald, dan zouden ze 15.000 euro meer hypotheek kunnen krijgen." De makelaars zien starters hun plannen bijstellen. Ze sparen wat langer of kiezen, zo zegt Mordang, niet voor bijvoorbeeld Maastricht, maar voor een huis in een van de omliggende gemeenten. Over de oplossing zijn de mannen het eens. Er moet meer gebouwd worden.

Bouwvakkers
"Dan kun je weer kiezen uit vijf of zes woningen. We komen uit een tijd waarin je kon kiezen uit twintig huizen, nu kan één huis kiezen uit twintig kopers", zegt Mordang. „Maar ja, in de crisis zijn projecten stopgezet en nu zijn er weer te weinig bouwvakkers om die woningen te bouwen." Dohmen: "Ik zeg niet dat we terug moeten naar de crisis, maar een beetje crisis zou niet gek zijn. Dan komt de markt wat tot rust en krijgt iedereen weer een kans."