Kaartje: Zoveel honderdplussers wonen er in jouw gemeente

Print
Kaartje: Zoveel honderdplussers wonen er in jouw gemeente

Afbeelding: iStock

In Limburg wonen op dit moment 120 mensen van honderd jaar en ouder. Het gaat om dertien mannen en 107 vrouwen.

Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) door LocalFocus.

Meeste in Maastricht
Van alle Limburgse gemeenten telt Maastricht de meeste honderdplussers: negentien. Twee mannen en zeventien vrouwen. In Sittard wonen veertien mensen die in of voor 1918 geboren zijn: allemaal vrouwen. Kerkrade sluit de top drie van Limburgse gemeenten met de meeste honderdplussers: hier wonen er elf, van wie negen vrouwen. In Venlo wonen acht honderdplussers, in Heerlen zes. In vier van de tien Limburgse gemeenten met het hoogste aantal mensen dat een taart met honderd kaarsjes uitblaast zijn dat in alle gevallen vrouwen. Naast Sittard zijn dat Leudal, Roermond, Sittard-Geleen en Heerlen.

Meest vergrijsd
Relatief gezien - het aantal honderdplussers afgezet tegen het aantal inwoners - blijkt dat Kerkrade de meest vergrijsde gemeente in Limburg is. Op elke 10.000 inwoners zijn hier 2,4 mensen een eeuw of langer geleden geboren. Bergen en Maasgouw blijven daar niet ver bij achter met respectievelijk 2,3 en 2,1 eeuwelingen op elke 10.000 inwoners . Stein en Eijsden-Margraten zijn in die lijst de ‘jongste’ gemeenten (allebei met 0,4 honderdplussers per 10.000 inwoners).    

 

Kijk hieronder op het kaartje hoeveel honderdplussers er in jouw gemeente wonen.

In heel Nederland wonen tweeduizend honderdplussers. Zo'n vier op de tien zijn exact honderd jaar, 88 Nederlanders zijn 105 jaar of ouder. Van alle gemeenten wonen in Rotterdam de meeste eeuwelingen (107), gevolgd door Den Haag (91) en Amsterdam (83). Eindhoven en Breda hebben een gedeelde vierde plek met 24 honderdplussers. Verhoudingsgewijs valt Schiermonnikoog op: van de nog geen duizend inwoners zijn er drie op het kleine eiland honderd jaar of ouder.

Verdubbeld
Zo'n 85 procent van de honderdplussers is vrouw. Op dit moment is de oudste Nederlander Geertje Kuijntjes uit Gorinchem. Ze werd vorige maand 113 jaar oud. Sinds de eeuwwisseling is het aantal eeuwelingen verdubbeld. In de toekomst zal die groep verder toenemen, tot zo’n 20.000 aan het einde van de eeuw. Dat voorspelt het NIDI, het nationale demografisch instituut.  De afgelopen paar jaar schommelt het aantal honderdplussers rond de tweeduizend. Het CBS verwacht dat deze groep vanaf 2020 sneller groter zal worden. Dit laatste hangt samen met een kleine babyboom kort na de Eerste Wereldoorlog. Die babyboomers zullen rond 2020 de honderd passeren.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje