'Terroriserende bejaarden’ krijgen schadevergoeding na celstraf

Print
'Terroriserende bejaarden’ krijgen schadevergoeding na celstraf

Afbeelding: John Peters

Maria Hoop - De rechtbank Limburg heeft een bejaard echtpaar uit Maria Hoop een schadevergoeding van 1500 euro toegekend. De man van 71 en zijn 69-jarige vrouw hebben vanwege een burenruzie eind vorig jaar respectievelijk drie en twee dagen in de cel gezeten.

De rechter vindt dat de detentie buitenproportioneel was gelet op de aard van de verdenking. 

De vergoeding is onder andere om die reden aanmerkelijk hoger dan het gebruikelijk tarief. Dat staat op 105 euro per dag. De man werd in november opgepakt en belandde voor drie dagen in de cel. Een dag later pakte de politie ook zijn vrouw van 69 jaar op. Zij zat twee dagen vast.  

Burenruzie
Een al tien jaar slepende burenruzie over onder andere een aanbouw en overhangende bosjes liep eind vorig jaar in Maria Hoop volledig uit de hand. Nadat aangifte was gedaan van stalken, ging een wijkagent op onderzoek uit. Het stel zou de buurt terroriseren. Dat onderzoek leidde tot de arrestaties.

Schadeclaim
Het Openbaar Ministerie besloot in april om de zaak te seponeren. Advocaat Ludo Hameleers kondigde toen een ‘pittige schadeclaim’ aan. Hij is tevreden over de vergoeding die nu is toegewezen. “Het echtpaar heeft gekregen, wat het had gevraagd: ieder 750 euro”. 

Volgens de advocaat heeft  de rechter perfect begrepen wat de arrestatie en het verblijf in de cel voor het echtpaar hebben betekend. “Bij zijn beslissing om cliënten royaal meer dan de gebruikelijke vergoeding toe te wijzen, heeft de rechter niet alleen de leeftijd van cliënten, de psychische schade die zoiets meebrengt maar ook de ongewenste media-aandacht meegewogen”. De advocaat zegt dat het paar het geld aan een goed doel gaat schenken. "Zij wilden genoegdoening”.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen