Sleutelrol voor gesneuvelde militair in zaak-Nicky Verstappen

Print
Sleutelrol voor gesneuvelde militair in zaak-Nicky Verstappen

Afbeelding: De Limburger

Sleutelrol voor gesneuvelde militair. Jeroen Severs is één van de wakkere marechaussees die in 1998 de naam van de latere verdachte van de moord op Nicky Verstappen noteert.

Jeroen Severs zal zelf nooit meer weten dat hij de doorbraak in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen mogelijk maakte.

De op 14 augustus 2004 in Irak gesneuvelde 29-jarige wachtmeester 1e klas blijkt een van de twee marechaussees te zijn die zes jaar daarvoor de over de Brunssummerheide fietsende Jos Brech tot stoppen dwingt, zo blijkt uit informatie van De Limburger. Vlakbij de plek waar een paar uur eerder het lichaam van Nicky werd gevonden. De marechaussees leggen de gegevens van de man uit Simpelveld vast. Dat maakt het twintig jaar later mogelijk Brech aan te wijzen als moordverdachte.

Naar gevoel
"Het was zijn eerste klus bij de marechaussee”, vertelt Severs’ vader Henk vanuit het Gelderse dorp Zoelmond. "Hij was net in Heerlen gelegerd. Jeroen kwam thuis en vertelde dat hij iemand had aangehouden die een paar keer op en neer fietste.” Volgens zijn moeder Greet had hij daar "een naar gevoel bij.”

Lees ook: Hopen op gouden tip in zaak-Nicky: telefoon staat roodgloeiend

De politie zal Brech drie jaar later, in 2001, horen als getuige. Hij verklaart dan dat hij vanwege de warmte ’s nachts voor de scouting post rond aan het brengen was. Hij komt daarmee weg. Zijn ontmaskering volgt pas dit jaar via zijn DNA dat op Nicky’s kleding is gevonden.

Apetrots
Ook de ouders van Jeroen Severs werken in 2017 mee aan DNA-onderzoek in de zaak Nicky Verstappen. Hun zoon blijkt namelijk ook nog eens één van de drie mensen te zijn die het lichaam van de elfjarige jongen in 1998 vindt. De politie moet weten of er ook sporen van Jeroen Severs op Nicky zijn beland om die uit te kunnen sluiten voor het onderzoek.

Lees ook: Jos Brech: Dichtbij en onbereikbaar

"We zijn apetrots dat Jeroen zo adequaat heeft gereageerd”, zegt zijn vader. "Hij was heel precies in zijn werk” voegt zijn moeder toe. Beide ouders zijn ook "hoteldebotel” van het nieuws. Het brengt de dood van hun zoon weer heel dichtbij. Dat het Jeroen was die Brech in het vizier kreeg, dachten ze al. Ze krijgen daar ook graag een formele bevestiging van. De politie geeft die niet aan de krant. Ze is de twee marechaussees wel zeer erkentelijk. "Het is maar de vraag of we zonder hen Brech ooit hadden achterhaald”, weet een woordvoerder.

Lees hier al het nieuws over de zaak-Nicky Verstappen

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →