Poolse scouts wisten niets van verleden Brech

Op Youtube staan instructievideo's van Brech.© Youtube

Jos Brech verliet de Nederlandse scouting toen zijn zedenverleden uitkwam. In Polen vond hij de afgelopen jaren een nieuwe plek tussen de padvinders. ‘Volgende week zit ik met 150 kinderen in het woud. En dat zes weken lang…’

Carla van der Wal

Spoedoverleg, vrijdag bij de Poolse scouting. Deze week werd ook daar duidelijk wie zich al die tijd binnen hun gelederen had begeven. Jos Brech blijkt niet alleen verdachte van een kindermoord in Nederland, maar ook een zedendelinquent die zelf toegaf over de schreef te zijn gegaan. In de Limburgse scouting werd Brechs vertrek afgedwongen toen zijn zedenverleden in 2002 aan het licht kwam. Volgens de politie was hij iemand ‘die je niet bij de scouting moet willen hebben’.

InkijkjeVerhalen die Brech zelf online deelde over zijn belevenissen in Polen onderstrepen dat beeld én geven voor het eerst een inkijkje in de gedachten van Jos, de man die door zoveel mensen uit zijn omgeving in Nederland wordt omschreven als een zwijgzame man ‘die je nooit echt leert kennen’. Enthousiast schrijft hij over zijn leven in Polen aan andere liefhebbers van het spel geo­caching.

Avontuur‘Tussen de trainingen en programma’s voor jongerenkampen door veel gehiket. Veel regen en zon gehad, maar wat doet dat ertoe als je er maar zin in hebt en het avontuur lokt.’ En, over zijn terugkeer naar Nederland: ‘Tijd voor weer wat avontuurtjes dichter bij huis.’ Het zijn zinnen die nu luguber klinken. ‘Volgende week zit ik met 150 kinderen in het woud. En dat zes weken lang…’

De verontrustende lading voelt ook padvinder Maximilian Steinhoff, die Brech vorig jaar in juli ontmoette op een kamp in Polen waar ook leden van de scouting waren neergestreken. "In het kamp in Lgin gaf Jos les, bijvoorbeeld in het aanleggen van een vuur. Hij was er te gast, wij hadden daar een scoutkamp.” Toen Jos vermist raakte, zette ook Steinhoff zich net als andere leden van de Poolse scouting in om hem te vinden. "Het is voor mij een grote verrassing om nu te horen waarvoor hij in Nederland wordt gezocht.”

ActiefDat laatste geldt ook voor de Poolse scouting, waar vrijdag het overleg werd gevoerd. Een woordvoerder zei voorafgaand daaraan nog niet precies te kunnen zeggen welke rol Brech binnen de vereniging speelde. "We zijn een grote organisatie, daarom ontmoeten we nu een aantal leiders die Jos kennen en meer duidelijkheid kunnen geven.”

Online zegt een kennis van Brech ondertussen dat de verdachte van de moord op Nicky Verstappen wel degelijk actief was binnen de Poolse padvinderij. Uit online gegevens van Brech zelf blijkt dat hij in 2016 en 2017 langere tijd in het land verbleef. Het lijkt erop dat Brech zelfs de taal leerde. Zo adviseert hij een ander: ‘Vaak naar Polen gaan, dan komt de taal vanzelf goed.’ Een ander voorziet hem van advies om de kinderen bij elkaar te halen als Brech meldt met een groep het bos in te gaan. Als Brech de chocobananen maar tevoorschijn haalt, ‘dan komen ze allemaal terug’.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal