24 jaar na Jos eindigt nu zoon Max als derde in Spa

Print
24 jaar na Jos eindigt nu zoon Max als derde in Spa

Afbeelding: ANP

Bij zijn vierde optreden op 'thuisomloop' Spa-Francorchamps schonk Max Verstappen zijn tienduizenden oranje uitgedoste Nederlandse fans voor het eerst in de Ardennen een podiumplaats: derde achter Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. In navolging van pa Jos, die hem in 1994 voorging.

24 jaar geleden flikte zijn vader het al, een derde plaats op Spa-Francorchamps. Maar waar Jos Verstappen die podiumplaats in 1994 pas na afloop kreeg omdat zijn teammaat Michael Schumacher de zege kwijtraakte, mocht zoon Max vandaag wel meteen het podium op. Ruim achter winnaar Sebastian Vettel en nummer twee Lewis Hamilton verzekerde de 20-jarige coureur van Red Bull Racing zich in België van zijn zestiende podiumplaats in 73 races. Met dank aan een chaotische start, waar hij zelf zonder kleerscheuren doorheen kwam. En een vervolgens foutloze race, waarin ook de Renault-motor eens heel bleef.

Voor de race kwam hij het 'zijn' fans op de naar hem vernoemde Max Verstappen-tribune hoogstpersoonlijk al vertellen. Een topresultaat zou niet eenvoudig worden, vandaag, zo wist Verstappen vooraf al. Verstappen en Spa, het was vooralsnog ook al niet zo'n best huwelijk. "Maar ik ga er alles aan doen om toch op het podium te eindigen, dat beloof ik'', zo schreeuwde hij in een microfoon, op verzoek van het Britse Sky Sports, die hem interviewden op het asfalt nabij Pouhon.

Het waren de woorden die hij natuurlijk uit moest spreken, zo voor een tribune vol feestende fans. In een kleiner gezelschap had hij eerder al op laten tekenen dat er weliswaar werk aan de winkel was, maar dat er ook wel echt iets voor zijn neus moest gaan gebeuren, anders zou hij gewoon vierde of vijfde worden. De kwalificatie was immers mislukt. Red Bull gokte vol op een scenario met regen en toen die ophield met vallen met nog een paar minuten te gaan was Verstappen door z'n spelkaarten heen.

Chaotische aftrap
Maar de start was er een waar Verstappen vooraf voor getekend zou hebben. Een chaotische aftrap met een vliegende Fernando Alonso, na een trap van achteren van Nico Hülkenberg. Maar ook een lekke band voor Kimi Räikkönen, die uiteindelijk op moest geven. Een kapot vleugeltje voor Valtteri Bottas, die zo na een gridstraf met zijn Mercedes nog verder achteruit werd geslagen en nooit meer bij Verstappen in de buurt kwam.

Rooskleurig
Zo reed Verstappen nadat de safety car weer naar binnen was een wedstrijd vol rooskleurig perspectief, ondanks de Renault-motor in zijn bolide met alle bekende beperkingen. Natuurlijk, die Ferrari van Vettel en de Mercedes van Hamilton kwamen nooit meer in zicht. Maar met de Force India's van Sergio Perez en Esteban Ocon voor zijn neus moest een podiumplaats toch mogelijk zijn, bij een 'clean race'. En zo geschiedde.
In rondje zeven liet Verstappen zich niet foppen bij een schijnbeweging van Ocon, om de Franse generatiegenoot binnendoor in Lescombes voorbij te schieten met hulp van de DRS. Drie rondjes verder was Perez er al aan voor P3, buitenom.

Een virtueel podium, met nog 34 rondjes te gaan. Het devies uitrijden en uit de chaos blijven. In niemandsland lukte hem dat prima. Force India probeerde met Perez nog een undercut door hem in de 26ste ronde binnen te halen, maar Red Bull reageerde een rondje later prima en Verstappen kwam ook gewoon weer als derde buiten.

Eenzame laatste helft
Daarna was het een eenzame laatste helft naar de geblokte vlag. Geen kansen meer voor hem met de wereldtitelkandidaten op een halve minuut. En ook geen bedreiging meer in zijn achteruitkijkspiegel. "Verwachten jullie misschien nog regen, of zo?'' vroeg Verstappen uit alle verveling maar aan de mensen op de pitmuur. "No, Max'', was het antwoord.

Zeventien graden, droge omstandigheden en tienduizenden feestende Nederlanders in de Ardennen. Een beetje geluk, zelf niks fout gedaan. Een prima podiumplaats voor Verstappen, die meteen maar bewees dat er zelfs verwikkeld in een vechtscheiding met Renault hier en daar echt nog wel wat mogelijk is in de laatste acht races van 2018.