Jos Brech verbleef in hippiedorp in Spanje

Print

De houten hut waar Jos Brech zich terugtrok in de Vogezen, basiskamp 'The Old Crow'. Afbeelding: ANP

De vermoedelijke moordenaar van Nicky Verstappen zit vast. In Spanje sloegen agenten hem zondagmiddag in de boeien. Jos Brech verbleef daar in een hippiedorp, afwisselend in een tentje en in een verlaten huis met andere daklozen.

De 56-jarige Brech werd zondagmiddag opgepakt in een veld op zo’n 50 à 60 kilometer van Barcelona.

De Spaanse politie kwam Brech op het spoor na een tip van een getuige. Die gaf aan dat hij de man herkende van de foto’s die afgelopen woensdag op de persconferentie waren getoond.

Paspoort
Bij zijn aanhouding had Brech zijn paspoort bij zich, waardoor herkenning makkelijk was voor de Spaanse autoriteiten. Hij verbleef in Spanje in een hippiedorp, afwisselend in een tentje en in een verlaten huis met andere dakloze mensen. Brech wordt binnenkort uitgeleverd aan Nederland.

Lees ook: ‘Brech bekeek voor vertrek gps-coördinaten bij Barcelona’

De familie van de twintig jaar geleden vermoorde Nicky is dolblij. Peter R. de Vries liet via Twitter weten: ‘De familie en ik zijn vanavond ingelicht door politie. Geweldig!! Eindelijk!!! Hulde voor het rechercheteam. Familie is enorm opgelucht, er valt 25.000 kilo van hen af!! Recht krijgt zijn loop!!!”

Ook het onderzoeksteam en het Openbaar Ministerie zijn "blij met de aanhouding en danken het publiek voor alle tips die tot de aanhouding hebben geleid”, laat het team via de woordvoerster weten.

Lees ook: 'Last van schouders' bij familie Verstappen

"Gelukkig maar”, reageert een van de tentgenootjes die in 1998 met Nicky op zomerkamp was op de Brunssummerheide.

Laptop
Brech, een ervaren bushcrafter, verdween in februari van de radar. In een hutje in Frankrijk werd vervolgens een laptop van hem gevonden.

Lees ook: Tipgever had al eerder contact met Jos Brech

"In de zoekgeschiedenis zagen we dat Jos specifieke interesse had in verlaten dorpen in Spanje. We hielden er rekening mee dat hij plannen had om naar een van die dorpjes te gaan”, zegt Johan Mees, voorzitter van de Stichting Bushcraft Nederland. "Brech heeft twintig jaar rondgelopen. Nu moet ie praten”, zegt Erik van ’t Padje, die samen met hem heeft gebushcraft.

Jeugdwerk Heibloem is blij dat de verdachte al snel werd aangehouden: “Zo snel mogelijk naar Nederland en dan een verklaring afgeven”, reageert bestuurslid Petra Janssen.

Lees ook: Overzicht: Twintig jaar na moord op Nicky Verstappen verdachte gearresteerd