‘Brech bekeek voor vertrek gps-coördinaten bij Barcelona’

© YouTube

De zondag in Spanje aangehouden verdachte van de moord op Nicky Verstappen, Jos Brech, bekeek vlak voor zijn verdwijning gps-coördinaten van Spaanse natuurgebieden.

Paul Bots

Dat zegt Erik van ’t Padje, de man die samen met Brech de chalet in de Franse Vogezen beheerde waar de moordverdachte het laatst was gezien. Van ’t Padje heeft die informatie enkele maanden geleden ook aan de politie doorgegeven.

Computer“Jos had een computer waarvan hij altijd beweerde dat die kapot was. Toen hij vermist was, hebben we die computer met een generator in de chalet op weten te starten. Een van de laatste bestanden die hij vlak voor vertrek had bekeken waren gps-coördinaten die in Spanje uitkwamen. Dat was opmerkelijk omdat het totaal afweek van de plannen die hij ons had verteld.” Brech gaf vlak voor zijn verdwijning aan dat hij een voettocht van zo’n 140 kilometer ging maken in de Vogezen.

Verlaten dorpenEen andere oud-bushcraftcollega zei eerder al tegen het Brabants Dagblad dat Brech een lijst met verlaten dorpjes in Spanje op z’n computer had. Van ’t Padje: “Hij had een bestand over ‘verlaten dorpen’. Dat ging niet specifiek over Spanje, maar in combinatie met die coördinaten linkten wij dat wel aan Spanje. Daar liggen nogal wat verlaten dorpen weet ik.”

Volgens Van ’t Padje waren de coördinaten niet heel precies. Het ging om locaties in onder meer de Spaanse Pyreneeën en in de bergketen Picos de Europa. “Die coördinaten kwamen bijvoorbeeld bovenop een bergtop uit. Niet een plek waar je zomaar een tentje op kunt zetten.” Voor zover bekend heeft Brech, die verspreid over Europa trainingen gaf in Bushcrafting, dit nooit in Spanje gedaan.

'Mooiste nieuws van de eeuw'Dat zijn oude bushcraft-maat nu is aangehouden, is ‘het mooiste nieuws van de eeuw’, stelt Van ’t Padje. “Zeker voor de ouders van de in 1998 overleden Nicky Verstappen.” Het DNA van Brech werd op de kleren van Nicky aangetroffen. Afgelopen woensdag maakten politie en justitie bekend dat Brech als verdachte in deze zaak wordt gezocht. Zondagavond werd bekend dat hij in Spanje is aangehouden. Er is om uitlevering gevraagd.