Emoties bij laatste dag Vrijbuiter: 'er kwamen zelfs klanten uit Amsterdam'

Print
Emoties bij laatste dag Vrijbuiter: 'er kwamen zelfs klanten uit Amsterdam'

Topdrukte bij de Vrijbuitervestiging in Roermond. Afbeelding: René Corten

Een gekkenhuis. Dat was de aanblik bij de Vrijbuiter in Roermond afgelopen weekeinde. Het waren de laatste - toch emotionele - verkoopdagen van deze kampeerwinkel in het Retailpark.

Zeker tweehonderd mensen stonden zondag op de laatste verkoopdag van de Vrijbuiter al buiten op de stoep te wachten totdat de deuren van de kampeerwinkel om 12.00 uur open gingen. De eersten keerden na een half uur alweer huiswaarts met hun goedkope buit: koelboxen, barbecues, tentspullen en outdoorkleding.

Failliet
De Vrijbuiter is failliet. Alle vier de vestigingen in Nederland gaan dicht, tenzij er nog een doorstart komt. Maar daar is nog niks over bekend. Dat ligt anders voor de beroemde De Waard tenten. Die zijn wel overgenomen, met productielocatie en al.

Het personeel is per 1 september ontslagen. En voor hen was dit afgelopen weekeinde best emotioneel. "Iedereen was er”, vertelt storemanager Carmen Linnartz. "Ook personeelsleden die niet hoefden te werken. Het tekent de enorme betrokkenheid. We hadden zo’n hecht, leuk team. Een deel van de personeelsleden heeft gelukkig al ander werk. Een ander deel hoopt nog steeds dat het goed komt met een doorstart. We willen zó graag. Werken bij de Vrijbuiter was altijd een feestje. Je treft mensen die vrolijk zijn omdat ze met vakantie gaan of gaan backpacken. Bovendien loop je altijd tussen de tenten, op de camping zeg maar.”

Duitsers
Klanten kwamen volgens Carmen Linnartz zelfs uit Amsterdam. "We hebben heel hard gebouwd aan de klantenbinding en het hoge niveau van ons personeel. We waren ook een echte trekker voor de Duitsers. Die vragen nu aan mij: waar moeten we dan naartoe? Alles zat in een stijgende lijn: we kregen meer klanten en meer omzet. En nu glipt het allemaal door onze vingers. Toch gaan we strijdend verder en ik hoop dat we er na deze crisis sterker uit komen”, zegt de storemanager. Het was de bedoeling dat de Decathlon op de benedenverdieping van de Vrijbuiter medio 2019 een plek zou krijgen. Of dit plan met het faillissement wijzigt en de Franse sportgigant eerder komt, is niet duidelijk. De curatoren en Vrijbuiter-eigenaar Ivo Richaers waren tijdens het weekeinde niet bereikbaar om verdere toelichting te geven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →