Mohammed G. voor rechter voor rol bij fatale ontvoering Brits stel

Print
Mohammed G. voor rechter voor rol bij fatale ontvoering Brits stel

Rodney en Rachel Saunders kwamen om bij de ontvoering in Zuid-Afrika. De Maastrichtse jihadist Mohammed G. wordt met de zaak in verband gebracht Afbeelding: De Limburger/BBC Twitter

Draaideurjihadist Mohammed G. uit Maastricht moet maandag weer voor de rechter verschij­nen. Dit keer vanwege een bizarre combinatie van bitcoins en een fatale ‘jihadistische’ ontvoering in Zuid-Afrika.

Maandag moet de Nederlandse jihadist voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van het echtpaar Saunders in Zuid-Afrika. Twee Britse botanici, die tijdens hun plantentrip zijn ontvoerd en dodelijk mishandeld door een Zuid-Afrikaans stel dat bekend stond om jihadistische ideeën. Mogelijk ging het om een gruwelijk uit de hand gelopen beroving, het ­jihadstel had het echtpaar Saunders willen beroven en hun geld willen gebruiken voor het financieren van de jihad.

Bitcoins
Daar komt Mohammed G. in beeld, een man die al sinds 2013 de cel in en uit gaat voor ‘jihadzaken’. De Iraaks-Koerdische Maastrichtenaar had al sinds 2015 contact met de Zuid-Afrikaanse ontvoerders. De verdenking is dat hij met creditcardgegevens van Rachel Saunders bitcoins zou hebben proberen te kopen, voor 127 dollar.

Lees ook: Wat heeft jihadist Mo G. met een fatale ontvoering in Zuid-Afrika te maken?

De Maastrichtenaar was in 2013 een van de eerste van een nieuwe lichting jihadisten, die voor de rechter moest verschijnen. Toen vanwege een (eerste) mislukte poging om zich aan te sluiten bij de jihad in Syrië. Hij kon worden tegengehouden, omdat hij wel erg in het openbaar over zijn plannen sprak.

Stem
Zijn jihadplannen waren hem overigens, zo verklaarde hij destijds, ingegeven door ‘de stem van een krijger’ in zijn hoofd. G. werd ontoerekeningsvatbaar verklaard en moest voor een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis.

Maar G. was het ziekenhuis nog niet uit of hij reisde naar Irak om zich alsnog bij IS aan te sluiten. Dat mislukte, net zoals zijn leven na terugkeer in Nederland. Toen hij voor de derde keer naar het strijdgebied wilde vertrekken, werd hij opgepakt en veroordeeld.

AIVD
Eind 2017 kwam hij vrij, maar die vrijheid was van korte duur. Sinds maart van dit jaar zit hij weer vast. De politie pakte hem op, nadat geheime dienst AIVD informatie had doorgespeeld over zijn betrokkenheid bij de fataal afgelopen ontvoering in Zuid-Afrika.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen