Justitie: Jos Brech kan deze week worden uitgeleverd

Print
Jos Brech, de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van de elfjarige Nicky Verstappen, kan nog deze week in Nederland zijn. Dat zei hoofdofficier van justitie Jan Eland maandag na afloop van de persconferentie in Maastricht over de aanhouding van Brech in Spanje.

Als de 55-jarige man uit Simpelveld meewerkt aan zijn uitlevering, kan hij nog deze week hier zijn. Anders kan het zestig tot negentig dagen duren, aldus Eland. Dat is de normale procedure.

Brech wordt volgens Spaanse media maandag voorgeleid voor de rechtbank in Barcelona. Hij werd dit weekeinde aangehouden in de buurt van Barcelona, na een tip van iemand die hem had herkend van foto's. 

Erg snel
Eland had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. "Het ging wel erg snel'', zei hij. "We zijn opgelucht dat het zo snel ging. Nu kunnen we een verdere fase van het onderzoek in.'' Hij zei niet te weten waar Brech precies vast zit. Binnenkort reizen twee Nederlandse rechercheurs naar Spanje in verband met het onderzoek.

Volgens Eland heeft Brech inmiddels een Spaanse advocaat. Dat heeft te maken met zijn voorgeleiding daar.

Jos Brech werd aangehouden door een speciaal team voor voortvluchtigen, het zogenoemde Fugitive Active Search Team. Volgens korpschef Schäfer-Poels hebben veel Europese landen zo'n team. Toen de Nederlandse politie zondagochtend vanuit Spanje de tip kreeg dat B. daar verbleef, heeft de Nederlandse politie het Spaanse Fugitive Active Search Team ingeseind. Dat heeft volgens Schäfer-Poels snel gehandeld.

Opgelucht
De politie is opgelucht dat Jos Brech is aangehouden. In totaal kwamen 1500 tips binnen, waaronder de gouden tip, afgelopen zaterdag. "De focus ligt er nu op om de verdachte zo snel mogelijk in Nederland te krijgen. En eindelijk antwoord te krijgen op de vraag die bij de familie van Nicky Verstappen al twintig jaar leeft: wat is er gebeurd die nacht op de Brunssummurheide?" 

De familie van de op 11-jarige leeftijd omgebrachte Nicky Verstappen was niet bij de persconferentie aanwezig, zij zijn eerder geïnformeerd. Ze lieten zondagavond weten 'heel erg opgelucht' te zijn.

 

Niet genoeg
Als het tot een rechtszaak komt, is de DNA-treffer niet genoeg voor een veroordeling, zo verklaarden experts eerder. Een Spaanse rechter moet zich de komende tijd buigen over de overlevering van Jos Brech. Binnen de Europese Unie is geregeld dat personen via een relatief eenvoudige procedure kunnen worden overgedragen tussen lidstaten. De beslissing daarover wordt door een rechter genomen.

Bij de familie Verstappen en hun woordvoerder Peter R. De Vries heerst verbazing over het feit dat Brech niet eerder als verdachte beschouwd is. Hij was de nacht na de vondst van Nicky's levenloze lichaam gezien bij het plaats delict, en hij biechtte in 2001 bij het politieteam een zedenzaak uit 1985 op. Toch kwam hij pas dit jaar in beeld. 

Herkend van foto's
Afgelopen woensdag werd tijdens een persconferentie van de politie de identiteit van Jos Brech plus zijn foto naar buiten gebracht, waarbij het publiek actief om hulp werd gevraagd. De 55-jarige man uit Simpelveld werd in Spanje - vlakbij Barcelona - gevonden na een tip van iemand die hem had herkend van foto's.

De elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd de volgende avond vlakbij het kamp gevonden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee