Minister ingeschakeld in pinpasaffaire rond marktmeester Echt-Susteren

Print
Minister ingeschakeld in pinpasaffaire rond marktmeester Echt-Susteren

Afbeelding: Peter Schols

De pinpasaffaire in Echt-Susteren krijgt een landelijke dimensie. Oppositiepartij Lijst Samenwerking heeft de ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) ingeschakeld in een poging meer helderheid te verkrijgen.

De kwestie draait om de verdenking van verduistering door oud-marktmeester B., die met een pinpas van de kermiscommissie jarenlang zijn eigen boodschappen betaalde.

De politie liet de aangifte op de plank liggen wegens gebrek aan bewijs: de marktmeester heeft zelf alle administratie vernietigd.

Boos
Vorige week zou de gemeenteraad vergaderen over de zaak, maar de coalitiepartijen haalden het onderwerp binnen zes minuten weer van de agenda.

Lijst Samenwerking kwam niet eens aan spreken toe. De fractie is boos dat een inhoudelijke bespreking is geblokkeerd en daardoor diverse vragen nog steeds onbeantwoord zijn.

Lees ook: De pinpas, de kermis en de ambtenaar

Minister
Aan minister Ollongren is nu per brief gevraagd ‘een oordeel te vellen over de werkwijze van het college inzake het verstrekken van informatie aan de Raad’. Ook kondigt Samenwerking een Wob-verzoek aan (Wet openbaarheid van bestuur) om meer documenten boven water te krijgen.

"Het is te gek voor woorden dat een politieke partij nu gedwongen wordt met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur achter informatie aan te gaan en deze mogelijk juridisch moet afdwingen. Toch zien we het als onze taak én plicht om de gevraagde informatie boven water te krijgen", aldus het schrijven naar Den Haag.

Motie
Fractielid Jo Verheesen: "Dat we ons nu tot de minister wenden is meer om advies dan een verzoek tot ingrijpen. We willen gewoon weten of deze zaak zo wel afgedaan mág worden."

Afhankelijk van de informatie die nog los komt overweegt Samenwerking later ook nog een motie in te dienen om te vragen om een onafhankelijk onderzoek. Het college van B en W stelde eerder dat de gemeente zelf ‘geen benadeelde partij’ was omdat het ging om reeds verleende subsidiegelden.

Verheesen: "De gemeente stelt dat de kermiscommissie los staat van de gemeente. Wij zeggen: tot het moment dat er formeel een stichting werd opgericht (in 2016, red.) was het gewoon een onderdeel van de gemeente en was die dus ook verantwoordelijk. We willen trouwens ook weten of er nog meer gemeentelijke pinpassen, tankpassen en creditcard in omloop zijn geweest."

De fractie heeft de spreektekst die was voorbereid voor de raadsvergadering online gezet. De Limburger is ook nog verwikkeld in een Wob-procedure bij zowel gemeente als politie. Daarbij is inmiddels een rechtszaak aangespannen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje