Slob voegt vrouwenvoetbal toe aan lijst uit te zenden sporten

Print
Slob voegt vrouwenvoetbal toe aan lijst uit te zenden sporten

Afbeelding: ANP

De voetbalwedstrijden van het Nederlandse vrouwenelftal moeten in de toekomst worden uitgezonden op een open televisienet. Op die manier moeten ze door iedereen te zien zijn. Minister Arie Slob (Media) gaat het Mediabesluit aanpassen om dat mogelijk te maken.

Het CDA had bij de minister aangedrongen op een aanpassing van het Mediabesluit, waarin vastgelegd is welke sporten op een publieke of commerciële zender te zien moeten zijn.

Onbegrijpelijk
Kamerlid Harry van der Molen kon niet begrijpen waarom de wedstrijden van het Nederlands mannenelftal daarin wel zijn vastgelegd, maar het damesvoetbal niet. "Het is de snelst groeiende sport in ons land", zei Van der Molen in juli.

Slob schrijft maandag aan de Kamer dat hij bereid is de wens van het CDA mee te nemen bij zijn actualisatie van het Mediabesluit, dat uit 2008 stamt. Ook de VVD pleitte voor een herziening.

Open net
Slob benadrukt wel dat sporten die op de lijst terechtkomen, niet automatisch verplicht moeten worden uitgezonden. "Wel betekent de lijst dat áls een op de lijst geplaatst evenement wordt uitgezonden, dit op een open net moet geschieden", schrijft de ChristenUnie-bewindsman. Dat betekent dat de sporten niet door een betaalzender mogen worden uitgezonden.

Het CDA wilde ook meer aandacht voor de Paralympische Spelen. Daar moet tijdens dat sportevenement nu minimaal 10 minuten per dag van worden uitgezonden, terwijl voor de Olympische Spelen minstens zes uur moet worden ingeruimd. Ook dat neemt Slob mee, laat hij de Kamer weten.

Speel mee met het voetbalspel

Het bekende gratis online Voetbalspel van De Limburger gaat weer van start. Met wekelijks kans op mooie geldprijzen en een totale prijzenpot van € 4.000.

Meespelen is heel eenvoudig. Eén keer inschrijven op delimburger.nl/voetbalspel en je kunt elke week je voetbalkennis testen op 5 boeiende wedstrijden.

Nieuw: Amateurclub Klassement
De 11 beste deelnemers van elke amateurclub bepalen de totaalscore. Na de Champions League finale maken we de balans op en verdelen we € 1.000 onder de verenigingen die het hele jaar door het beste hebben voorspeld.