OM: Ook als Brech zwijgt is er voldoende bewijs

Print
OM: Ook als Brech zwijgt is er voldoende bewijs

Afbeelding: ANP

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd voldoende bewijzen te hebben tegen Jos Brech. Ook als hij zwijgt. De man wordt verdacht van moord op en misbruik van Nicky Verstappen. Hij werkt mee aan uitlevering aan Nederland.

Zelfs als Jos Brech (55) zich beroept op zijn zwijgrecht, heeft justitie voldoende bewijs voor diens betrokkenheid bij de dood en het seksueel misbruik van Nicky Verstappen uit Heibloem. Dat zegt hoofdofficier van justitie Jan Eland.

Verklaring
Eland hoopt dat de verdachte gaat verklaren, zodat de ouders antwoorden krijgen op hun vragen over hoe Nicky de laatste uren van zijn leven heeft doorgebracht. Maar zelfs zonder zijn verhaal valt volgens Eland een groot deel te reconstrueren op basis van de DNA-sporen en overige feiten en aanwijzingen uit het omvangrijke dossier. "We hebben heel krachtige sporen op heel specifieke plekken. Op basis van die sporen en de overige informatie uit het dossier is te reconstrueren wat er is gebeurd. De rechter mag uiteindelijk oordelen over die logische lijn."

Lees ook: 'Als Brech ze had zien aankomen, had hij ook de heuvels in kunnen vluchten'

Geen doodsoorzaak
Er is geen doodsoorzaak vastgesteld bij Nicky Verstappen. Er zijn vermoedens van seksueel misbruik, maar deskundigen waren het in 2001 niet eens over de interpretatie van de aanwijzingen daarvoor. Desalniettemin verdenkt het Openbaar Ministerie de man uit Simpelveld van een levensdelict (moord of doodslag), zedendelict en ontvoering en onttrekking aan het ouderlijk gezag. Eland wil over het bewijs verder niets zeggen, dat komt uiteindelijk aan de orde tijdens de zitting. "Maar een gezonde jongen van 11 jaar gaat niet zomaar dood."

Uitgeleverd
Brech wordt binnen enkele dagen door Spanje uitgeleverd aan Nederland. Hij vecht zijn uitlevering niet aan. Brech werd zondagmiddag aangehouden bij het dorp Castellterçol, zo’n vijftig kilometer ten noorden van Barcelona. Hij leefde daar al enkele maanden in het bos bij een leefgemeenschap. Een Nederlander die enige tijd bij de commune verbleef, had Brech eerder gesproken en herkende hem van opsporingsfoto’s.

Uit onderzoek van de computer die Brech in Frankrijk had achtergelaten, bleek dat hij had gezocht op overleven in verlaten plaatsen op diverse plekken in Europa, waaronder Polen en Spanje.

Lees hier alles over de zaak van Nicky Verstappen