Vier 'grote' Limburgse steden dreigen miljoenen euro's mis te lopen

Het provinciehuis in Maastricht.© De Limburger

De vier 'grote' Limburgse steden dreigen veel geld mis te lopen. De provincie heeft tien tot veertien miljoen per gemeente in het vooruitzicht gesteld voor een upgrade van de binnenstad. Dat loopt nog lang niet overal gesmeerd.

Jule Peeters

Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht lopen het risico een deel van een miljoenenbijdrage van de provincie te verspelen. De ontwikkeling van de centra van de vier steden loopt achter op schema, concludeert gedeputeerde Eric Geurts.

MiljoenenDe provincie heeft eind 2016 en begin 2017 met de steden overeenkomsten afgesloten met daarin een waslijst aan projecten, door gemeenten zelf aangedragen. Die zijn hoofdzakelijk gericht op het terugdringen van leegstand, het creëren van werkgelegenheid, herontwikkeling van beeldbepalende monumenten en openbare ruimte en het versterken van de identiteit van de stadscentra. Voor de uitvoering heeft de provincie tien tot veertien miljoen per stad in het vooruitzicht gesteld. De afspraak is dat de gemeenten minimaal eenzelfde investering doen en dat de projecten in 2019 klaar of onherroepelijk zijn. Maar in alle vier de steden loopt het niet volgens planning.

Volgens Geurts komt dit onder meer doordat gemeenten het financieel moeilijk hebben. "De ontwikkelkracht staat onder druk. Gemeenten hebben hun handen vol aan de maatschappelijke agenda en moeten soms drastische keuzes maken. Elke euro wordt drie keer omgedraaid."

Ook vallen sommige bouwprojecten duurder uit nu de economie is aangetrokken. Voor de zomer zijn de gemeenten geïnformeerd over de knelpunten die de provincie heeft geconstateerd. Begin 2019 zal besloten worden welke projecten worden doorgezet en welke zullen worden geschrapt.

OorzakenIn het laatste geval lopen gemeenten een deel van de provinciale bijdrage mis. Geurts: "We hebben nu de spelregels nog eens uitgelegd. Wat ik wil voorkomen, is dat het geld eindeloos op de plank blijft liggen. We gaan bespreken wat de oorzaak is van de achterstand en beslissen vervolgens of we er misschien iets meer tijd voor moeten uittrekken of dat we minder gaan doen en dus minder gaan uitgeven."

De provincie investeert ook in de centra van zeven kleinere gemeenten, waaronder Roermond en Weert. Daar loopt het wel volgens planning, zegt Geurts.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal