Roermond enige stad in Limburg met stijging bezoekersaantallen

Print
Roermond enige stad in Limburg met stijging bezoekersaantallen

Afbeelding: Jeroen Kuit

Roermond heeft dit jaar een half miljoen meer bezoekers mogen verwelkomen dan in 2010. Het is de enige stad in Limburg die er een stijgend bezoekersaantal op nahoudt.

Roermond viert hoogtij, als enige in de provincie. Waar het bezoekersaantal van de Roermondse binnenstad in 2010 nog op 6,8 miljoen lag, is dat dit jaar gestegen naar 7,3 miljoen. Dat is te danken aan de populariteit van het Designer Outlet Center, zegt directeur onderzoek Gertjan Slob van Locatus, dat de cijfers leverde. Bewijs heeft hij daar niet van. "Maar als er zoiets specifieks aan de hand is in een stad, moet daar ook een specifieke reden voor zijn. En dat outletcenter, zo is algemeen bekend, loopt als een tierelier."

Lees ook: Vier 'grote' Limburgse steden dreigen miljoenen euro's mis te lopen

Duitsers en Chinezen
Wie dan precies al die extra gezichten zijn, weet Slob niet: het onderzoek zegt uitsluitend iets over de aantallen mensen. "Ik gok dat het wel Duitsers zijn, maar ik hoor inmiddels ook dat er veel Chinezen komen die een tussenstop maken."

Locatus telt al een paar decennia lang op ‘een gemiddelde zaterdag’ op drukke punten in binnensteden het aantal passanten. Die peilingen worden omgerekend naar het aantal unieke bezoekers in die week. Slob benoemt nog wel dat de bezoekers van het outletcenter niet bij de Roermondse cijfers zijn inbegrepen. "Designer Outlet telt zelf", weet Slob. De tellingen van Locatus gaan met de hand. "Dat is ook de manier waarop we naar een langere periode kunnen kijken." De wifi-sensoren die onder andere in Roermond passerende smartphones tellen, zijn voor deze cijfers niet ingezet.

Daling
Uit de Locatus-cijfers blijkt dat - in tegenstelling tot Roermond - Venlo, Maastricht, Heerlen en Sittard kampen met een dalend bezoekersaantal. De stad van André Rieu zag het aantal mensen in de binnenstad teruglopen van 25,3 miljoen in 2010 naar 20,5 miljoen dit jaar. Deze daling van zo’ 20 procent is ook waarneembaar in Sittard waar van de 4,7 miljoen mensen er nog 3,8 miljoen over zijn gebleven. Venlo moet met de verschuiving van 12,5 naar 11,5 miljoen een miljoen bezoekers missen. Heerlen is procentueel de uitschieter in de negatieve zin: de daling van 14,4 miljoen naar 8,3 miljoen bezoekers betekent een vermindering van ongeveer 40 procent. De gemiddelde landelijke daling is 10 procent.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen