Vijf jaar cel na 'bloedbad' in Zuid-Limburgse cafés

Print
Vijf jaar cel na 'bloedbad' in Zuid-Limburgse cafés

Afbeelding: ANP Xtra

Valkenburg / Walem / Gronsveld - De 23-jarige E.B. uit Gronsveld is veroordeeld tot vijf jaar cel voor het ernstig mishandelen van cafébezoekers in Maastricht en Valkenburg begin dit jaar.

Op 3 februari heeft B. in een kroeg in Valkenburg een meisje lastig gevallen en diverse bezoekers geprovoceerd.

Toen drie jongemannen te dichtbij kwamen, heeft hij hen met een glazen bierpul op het hoofd of in het gezicht geslagen. Bij één slachtoffer was er bijna sprake van een slagaderlijke bloeding.

Bloedbad
Volgens de politie heeft B. een bloedbad aangericht. "Het hele terras van dertig vierkante meter was rood gekleurd van het bloed dat de slachtoffers hadden verloren", aldus het vonnis van de rechtbank.

De slachtoffers zijn getraumatiseerd en hebben ontsierende en blijvende littekens opgelopen. Volgens de rechtbank is er sprake van poging tot doodslag en twee zware mishandelingen.

Verleden
Drie weken daarvoor was B. ook al in een nachtcafé op de Markt in Maastricht door het lint gegaan. Hier had hij een longdrinkglas op het hoofd van een onbekende jongen kapotgeslagen. Bij zijn aanhouding heeft hij zich tegen de politie gewelddadig verzet.

Volgens de psycholoog is B. verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank deelt die conclusie niet. Zij acht de kans dat de Gronsveldenaar opnieuw in de fout gaat aanmerkelijk, omdat B. al meerdere geweldsdelicten heeft gepleegd, ook in zijn jeugd. De opgelegde straf van vijf jaar is één jaar hoger dan de eis van de officier van justitie.

B. heeft ter zitting verklaard dat hij zich alleen maar had beschermd.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje