Advocaat: Jos Brech gedraagt zich ‘normaal’

Print
Advocaat: Jos Brech gedraagt zich ‘normaal’

Het Europees bevel tot aanhouding en uitlevering van Jos Brech. Afbeelding: Centrale rechtbank Madrid

Jos Brech gedraagt zich "normaal voor iemand die in hechtenis zit." Dat verklaart zijn Spaanse advocaat Iñigo Cobo Martinez. Verdere details over de gemoedstoestand van de 55-jarige Simpelveldenaar die verdacht wordt van moord op en seksueel misbruik van Nicky Verstappen wil hij niet verstrekken.

Hij wil evenmin kwijt of en hoe zijn cliënt heeft gereageerd op de verdenkingen van justitie in Nederland en of Brech wist dat hij gezocht werd. "Dat valt onder mijn beroepsgeheim."

Uitlevering
De advocaat heeft Brech alleen bijgestaan bij de afhandeling van het Nederlandse uitleveringsverzoek door de rechtbank van Madrid. "Ik moest kijken of alles rechtmatig gebeurt." De zaak was snel beklonken omdat Brech zich niet tegen zijn uitlevering verzet.

Lees ook: Zo werd Brech in de val gelokt

Dat was voor Iñigo Cobo Martinez meteen ook reden om de voorlopige invrijheidstelling van Brech te bepleiten. Die zou vrijwillig naar Nederland willen afreizen.

Afgewezen
Dat verzoek is afgelopen maandag door de rechter afgewezen. Zij wees er op dat Brech al geruime tijd in Europa rondzwierf alvorens hij in maart in Spanje opdook, zo heeft Brech verklaard. Eind mei meldde de bushcrafter zich bij een commune bij het Catalaanse dorp Castelltercol waar hij zondag in de boeien werd geslagen. De rechter vreest dat Brech opnieuw aan justitie zal willen ontsnappen.

Lees ook: Topadvocaten: ‘Niet te snel conclusies trekken uit DNA-spoor’

Hij zit vast in een gevangenis in Barcelona. Zijn Spaanse advocaat denkt dat hij al snel van daaruit naar Nederland zal worden overgebracht. De raadsman zal daar zelf niet bij zijn.

De politie wil op dit moment niet ingaan op vragen over de terugkeer van Brech.

Lees hier alles over de zaak-Nicky Verstappen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen