Politieagent schuldig aan plichtsverzuim door kwetsend sinterklaasgedicht

Print
Politieagent schuldig aan plichtsverzuim door kwetsend sinterklaasgedicht

Afbeelding: iStock

Een agent die, verkleed als sinterklaas, op een kerstviering ten overstaan van zo'n 140 collega's een kwetsend gedicht voordroeg, is schuldig bevonden aan plichtsverzuim.

Dat heeft de rechtbank dinsdag geoordeeld. De Korpschef van de Politie mocht dan ook een disciplinaire straf opleggen (het inhouden van 16 verlofuren) aan de agent.

Gedichtje
Als Sinterklaas debiteerde de agent in ­december 2015 tijdens een personeelsbijeenkomst onder meer een gedichtje over een agente wier relatie met een collega tot haar verdriet weer was verbroken:

Op de werkvloer heb je met een collega iets willen opbouwen.
Nota bene een collega die op het punt stond om te gaan trouwen.
Zoals iedereen weet is het zover niet gekomen
en uit elkaar gespat zijn al jouw dromen.
Je hebt liggen vloeken en schelden en tieren,
maar je zult toch helemaal alleen dit jaar kerstmis moeten vieren.

Vervolgens zong de politieagent een lied voor haar over een eenzame kerst en gaf hij haar een pakje zakdoeken om de tranen te drogen.

"Iedereen op de werkvloer had het erover, iedereen wist ervan", vertelde de politieman de drie bestuursrechters eerder. "Ik heb nooit de intentie gehad om iemand te kwetsen." Volgens hem kon het ‘slachtoffer’ er destijds ook om lachen.

Lees ook: Bizar: Rechtszaak over Sinterklaasgedichtje agent

Ontoelaatbaar
Volgens de rechtbank getuigt het op deze manier aan de orde stellen van de mislukte liefdesrelatie van twee collega's van geen respect en kan dat niet worden getolereerd. "Het gaat om een pijnlijke privékwestie waar de politieagent op een ongepaste manier mee om is gegaan ook al betrof het een publiek geheim op het politiebureau."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje