'Jos Brech binnen twee dagen al in Nederland'

Print
'Jos Brech binnen twee dagen al in Nederland'

Aanhouding Jos Brech met op de achtergrond de gevangenis in Spanje waar hij op dit moment zit. Afbeelding: ANP

Jos Brech zal binnen twee dagen al in Nederland zijn. Dat zegt de advocaat die hem in Spanje bijstaat.

Volgens Iñigo Cobo Martínez moet de overdracht officieel binnen tien dagen na de arrestatie plaatsvinden, maar omdat Brech heeft ingestemd met de uitlevering en er ook geen logistieke problemen zijn, kan de Madrileense rechtbank woensdag of donderdag al toestemming geven om de Nederlander op een lijnvlucht uit Barcelona naar Amsterdam te zetten, vergezeld van enkele agenten.

"Ik heb deze week twee van deze Europese verzoeken om aanhouding behandeld, net als die van Brech. Dat is veel sneller dan een uitzetting. Soms zijn er problemen met de reis of de verdachte en kan de politie de rechtbank om tien dagen extra tijd vragen, maar dat is in dit geval niet gebeurd. Binnen twee dagen zit Brech in het vliegtuig naar Nederland", aldus advocaat Cobo.

Schuldkwestie
Brech heeft zich maandag voor de rechter in Madrid, door wie hij via een videoverbinding werd verhoord om hem niet naar Madrid over te plaatsen en onnodig tijd te verliezen, niet hoeven uitlaten over de schuldkwestie. "Spanje gaat hem niet berechten, dat gebeurt in Nederland. De rechter moest alleen toetsen of het Europese aanhoudingsbevel aan alle eisen voldeed."

Rechter Carmen Lamela wilde alleen maar van Brech weten of hij bezwaar maakte tegen de overdracht aan Nederland. Ook vroeg ze hem sinds wanneer hij in Spanje was. Toen Brech antwoordde dat hij in maart het land binnenkwam ‘zonder een duidelijk doel’, besloot zij het vrijlatingsverzoek van advocaat Cobo te weigeren; het vluchtgevaar zou te groot zijn, volgens haar.

Brech verblijft in de gevangenis Quatre Camins, 30 kilometer ten noorden van Barcelona, langs de snelweg AP-7 richting de Franse grens.