Venray helpt ondernemers met verwarde klanten

Print
Venray helpt ondernemers met verwarde klanten

Afbeelding: Google

Venray - Venrayse ondernemers die verwarde klanten in hun zaak krijgen. Het hoort van oudsher een beetje bij deze gemeente. Maar het aantal mensen dat zich vreemd gedraagt, groeit. Vanaf 1 september is er hulp.

Ze zijn vaak te vinden in - onder meer - het centrum van Venray: mensen met verward gedrag. Cijfers over de exacte omvang van deze groep zijn er volgens burgemeester Hans Gilissen niet. Maar dat er steeds meer mensen bijkomen die zich soms raar gedragen, staat volgens de burgemeester, de Venrayse ondernemersvereniging, hulpverleners als politie, brandweer en ambulance én de Venrayse GGZ-instellingen vast. De groep is erg divers, van asielzoekers met oorlogstrauma’s tot dementerenden en mensen die verstandelijk beperkt zijn en/of psychiatrische hulp nodig hebben.

Op zich zijn al die verwarde klanten meer dan welkom bij de winkeliers in het centrum van Venray. Ze horen er, ook al van oudsher, gewoon bij. Maar winkeliers, horecamensen en hun personeel weten niet altijd hoe ze op vreemd gedrag moeten reageren.

Centrum-ondersteuner
Gilissen: "Een half jaar geleden heeft de winkeliersvereniging onze hulp gevraagd. Daaruit is een pilotproject ontstaan waarvoor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een subsidie van een halve ton heeft verstrekt." Dankzij dat geld zal er vanaf 1 september een proef van een jaar worden gehouden met een zogenaamde ‘centrum-ondersteuner’, iemand die constant in het centrum van Venray aanwezig zal zijn. Zijn er klanten in een winkel of café die raar gedrag vertonen, dan kunnen ondernemer of personeel de hulp van deze functionaris inroepen. De ‘centrum-ondersteuner’ heeft onder meer contact met alle Venrayse zorginstellingen, de hulpdiensten en de gemeente. Ook ervaringsdeskundigen op allerlei gebied staan met raad en daad klaar. Want soms is het juiste woord of gebaar voldoende.

Voor Venrayse winkeliers en hun personeel zijn er speciale trainingen zodat ze voortaan beter kunnen beoordelen hoe ze het best met verwarde mensen om kunnen gaan.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu