‘Kronenberg moet decor van Ruiterspelen worden’

Print
‘Kronenberg moet decor van Ruiterspelen worden’

Afbeelding: ANP

Een delegatie uit Limburg gaat onderzoeken of het mogelijk is om de Wereldruiterspelen naar Kronenberg te halen.

De zogenoemde ‘Olympische Spelen voor de paardensport’ is het meest prestigieuze paardensportevenement ter wereld en wordt één keer in de vier jaar gehouden.

Tyron
Een vijftienkoppige afvaardiging uit de paardensportbranche, het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid gaan volgende maand de Amerikaanse stad Tryon, waar de Ruiterspelen dit jaar worden georganiseerd. De delegatie wil vooral ervaren wat er bij komt kijken om de Wereldruiterspelen te organiseren. "We moeten onze ogen daar goed de kost geven", zegt Frank Laenen, exploitatiemanager van paardensportcentrum De Peelbergen. "De organisatie voor de volgende Wereldruiterspelen, in 2022, is nog niet vergeven."

Teruggetrokken
De stad Samorin in Slowakije was de enige kandidaat voor de editie van 2022, maar trok zich eind 2017, vlak voor de toewijzing, terug. Daardoor is een nieuw kandidaatschap gewenst. De internationale paardensportbond FEI hakt in november de knoop door. Of Kronenberg het in 2022 kan worden, is nog te vroeg om te beoordelen, stelt Laenen. "We moeten met eigen ogen zien hoe de organisatie te werk gaat en wat de accommodatie behelst. Pas dan kunnen we oordelen of dit haalbaar is."

Investering
De organisatie van het meest prestigieuze paardensportevenement ter wereld vergt nogal wat investering en kosten, beseft Laenen. Toch is hij optimistisch over de mogelijkheden. "Het zal zeker een flinke investering zijn. Maar wat er nu in Kronenberg staat hebben we in drie jaar tijd neergezet. In dat licht is niets onmogelijk. En tot de komende Wereldruiterspelen is nog vier jaar tijd. Mocht die vier jaar toch te krap blijken, dan kan altijd nog worden uitgekeken naar de editie van 2026."

In 2006 vonden de Wereldruiterspelen plaats in Aken, de laatste editie in 2014 in Normandië, Frankrijk.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen