Nieuwe gymzaal Ulestraten niet vernoemd naar Jo Dejong

Print
Nieuwe gymzaal Ulestraten niet vernoemd naar Jo Dejong

Jo Dejong staat als locoburgemeester de pers te woord. Afbeelding: Annemiek Mommers

Ulestraten - ’t Uulke. Zo heet de dinsdag geopende gymzaal in Ulestraten. De gemeente was niet gevoelig voor een actie die op touw was gezet om de zaal te vernoemen naar oud-wethouder Jo Dejong.

De leerlingen van de basisschool in Ulestraten hebben gesproken. Zoals de raad vorig jaar besloot, mochten zij de naam voor de nieuwe gymzaal kiezen. Althans, ze mochten de shortlist samenstellen. Uit de laatste drie overgebleven namen heeft het college de uiteindelijke keuze voor ’t Uulke gemaakt.

Lijstje
"De naam Jo Dejong stond niet op het lijstje van de kinderen", stelt verantwoordelijk wethouder Jan Gulikers op vragen waarom de zaal niet naar oud-wethouder Jo Dejong is vernoemd. In Ulestraten waren namelijk stemmen opgegaan dat die vernoeming eer zou doen aan Dejong, die in 2013, nadat hij in opspraak was geraakt, een einde aan zijn leven maakte.

Ondertitel
Björn Hendriks van de fractie Focus hield eveneens een emotioneel pleidooi om de Ulestratenaar toch in ieder geval in een soort ondertitel te noemen. Maar de wethouder - en een meerderheid in de raad - wilde daar niet aan. Ze wilden niet te elfder ure - de gymzaal werd dinsdag feestelijk geopend - het proces rondom de naamgeving veranderen. Gulikers: "Dat krijg ik die kinderen niet uitgelegd."

Gedenkteken
Bovendien: Dejong heeft al een gedenkteken in het Meerssense, was de gedachte bij onder meer het CDA. Maar dat beeld is er gekomen op initiatief van inwoners. De actievoerders in Ulestraten zouden graag willen zien dat de gemeente, bij wijze van een soort erkenning, zo’n initiatief zou nemen.

Gevoelens
"We hebben wellicht onderschat hoe sterk die gevoelens leven in Ulestraten", gaf raadslid Tiny Gorissen van Brug M toe. Ze stelde voor op een later moment nog eens te bekijken of er in Ulestraten mogelijk iets naar de oud-wethouder vernoemd kan worden. De wethouder gaf aan dat een prima idee te vinden. Waarop Hendriks bezwoer de wethouder daar aan te houden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje