Toekomst van scholen Venlo onderzocht

Print
Toekomst van scholen Venlo onderzocht

Afbeelding: iStock

Venlo - Stilstaan of veranderen. De Venlose middelbare scholen bezinnen zich op de toekomst. Eind van het jaar moet de richting duidelijk zijn.

Moeten het Valuas College én het Blariacum in Venlo een gymnasium aanbieden? Hoe kunnen de huidige scholengemeenschappen ruimte bieden voor gepersonaliseerde onderwijsvormen, zoals Agora? Is het zinvol om initiatieven voor zevende- en achtsteklassers op te zetten, samen met het basisonderwijs? En kan de samenwerking met praktijkonderwijs worden verstevigd?

Strategisch plan
Deze en andere onderzoeksvragen komen voort uit het strategisch plan 2018-2021 van de Onderwijs Gemeenschap Venlo & Omstreken (OGVO). Volgens bestuurder Peter Badoux moet er aan het eind van dit jaar een plan liggen, waarin de richtingen staan waar de drie Venlose scholen (Blariacum, Valuas en Den Hulster) naartoe werken. "Zijn er aanpassingen nodig in het onderwijsaanbod? We gaan er van uit dat de krimp op zo’n 5500 leerlingen stabiliseert. Moeten we dan bijvoorbeeld twee gymnasia op twee plekken houden? Met in de bovenbouw klassen van vier, vijf leerlingen en één docent? Dat is bijna onbetaalbaar", zegt hij.

Aansluiting
Ook de aansluiting van het vmbo op het mbo is een punt. "We willen de opleidingen moderniseren. En aanpassen aan deze tijd. Daar hebben we al een innovatiemanager voor aangetrokken. Richtingen als technology & design en mechatronica worden steeds belangrijker. We moeten een goede lijn neerzetten van vmbo naar mbo en zelfs hbo en bedrijfsleven. We hebben nu al zoveel praktisch opgeleide mensen nodig. De vraag naar technisch opgeleide mensen wordt steeds groter", voorspelt Badoux.

Personaliseren
Ook moet er ruimte komen voor gepersonaliseerd onderwijs. Maar in welke vorm? En hoe zien de docenten dat voor zich? Durven ze bestaande methodes los te laten? Die gesprekken moeten op elke campus nog gevoerd worden. Met ook een grote rol voor leerlingen en ouders.

Noodlocaties
In elk geval is duidelijk dat er geen loting meer komt voor leerlingen die naar een bepaalde school willen. Ook denkt de bestuurder niet aan het verdelen van onderwijstypen over de drie locaties, zoals LVO-Weert heeft gedaan. "We willen op drie plekken brede scholengemeenschappen houden. Maar we hoeven niet alles overal aan te bieden." Er worden ook geen noodlocaties meer gehuurd als er elders leegstand is.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje