Startschot voor plan Wijnaerden Neer

Print
Startschot voor plan Wijnaerden Neer

Minister Cora van Nieuwenhuizen Afbeelding: ANP

Neer - In Neer werd dinsdag door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de aftrap gegeven voor de gebiedsontwikkeling Wijnaerden. Ontgrinding die onder meer de hoogwaterbescherming moet dienen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat werd dinsdag in Neer geflankeerd door deputé Hans Teunissen, wethouder Arno Walraven en dijkgraaf Patrick van der Broeck bij de officiële start van de gebiedsontwikkeling Wijnaerden.

Zand en grind
In de kern komt de gebiedsontwikkeling erop neer dat ontgrinder en ontzander Kuypers Kessel er zand en grind zal winnen. De afgraving leidt tot een hoogwaterstandsdaling van ruim 7 centimeter waardoor de hoogwaterbescherming voor het gebied tussen Roermond en Venlo erop vooruit gaat, zo is de bedoeling. Er zal namelijk in het gebied tussen de haven van Hanssum en natuurgebied Bouxweerd een tweede hoogwatergeul worden aangelegd.

Nieuwe natuur
Gekoppeld aan het afgraven van (voornamelijk) landbouwgrond is ook ontwikkeling van nieuwe natuur in het gebied. Ook zal een intensieve veehouderij die nu nog in het gebied ligt, worden gesaneerd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat als over zo’n vijftien tot twintig jaar de afgraving is afgerond er een nieuw gebied is ontstaan waar ook nieuwe mogelijkheden voor (water)recreatie zijn ontstaan.

Voorbereidingstijd
Het plan kent een voorbereidingstijd van meerdere jaren, waarbij belanghebbenden op verschillende momenten hun bezwaren kenbaar hebben kunnen maken. In maart van dit jaar ging de gemeenteraad van Leudal in meerderheid akkoord met het bestemmingsplan. De fracties Ronduit Open en Progressief Akkoord Leudal (PAL) stemden tegen. Volgens Ronduit Open leidt het plan in de praktijk tot een minder grote hoogwaterstandsdaling en dient het vooral economisch gewin. Joost van der Stappen van PAL noemde de dag van gisteren een ‘rouwdag’, omdat waardevolle natuur zal worden afgegraven.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen