Publieke fietspompen in opmars

Print
Publieke fietspompen in opmars

Afbeelding: Jozef Croughs

Sittard - Openbare, gratis te gebruiken fietspompen in stadscentra en dorpskernen zijn in opmars. In Belgisch-Limburg bijvoorbeeld duiken ze steeds vaker op. Ook Sittard-Geleen is enthousiast

De kans is reëel dat Sittard-Geleen openbare fietspompen gaat installeren op strategische plekken in de stad. Diverse steden in binnen- en buitenland hebben al zo’n gratis voorziening, die bedoeld is om het fietsgebruik door inwoners en toeristen te stimuleren. Voor zover gisteren viel na te gaan, staan in deze provincie nog nergens dit soort publieke apparaten.

Imago
In Belgisch-Limburg, dat al jaren sterk inzet op - ook grensoverschrijdend - fietstoerisme, duiken publieke fietspompen op steeds meer plaatsen op. Verleden week nog besloot het gemeentebestuur van Peer, een stadje van 16.000 inwoners, tot de plaatsing van een reeks mechanische fietspompen in elk dorpscentrum van de gemeente. Peer afficheert zichzelf als 'fietsstad', een imago dat ook Sittard-Geleen zich graag wil aanmeten.

Goedkoop
De investering in zulke openbare fietspompen is relatief goedkoop. Afhankelijk van type en model va­rieert de prijs ruwweg van 500 tot 2500 euro per stuk. Het apparaat is niet alleen geschikt voor het oppompen van (alle typen) fietsbanden, maar ook van banden van bijvoorbeeld rolstoelen, scootmobielen en kinderwagens.

Gecharmeerd
Het stadsbestuur van Sittard-Geleen is erg gecharmeerd van het idee, zo bevestigt gemeentewoordvoerster Janneke Peeters. "Alles dat bijdraagt aan de stimulering van fietsgebruik en fietsrecreatie is de moeite waard om over na te denken. Openbare pompen sluiten daar prima bij aan."

Verzoek
Peeters voegt daar wel aan toe dat het stadsbestuur eraan hecht dat inwoners of organisaties zelf het voortouw nemen. Bijvoorbeeld door een concreet verzoek bij de gemeente in te dienen. Ze verwijst in dit verband naar de recente plaatsing van (eveneens gratis te gebruiken) watertappunten in de stad.

Vertrouwd
Publieke fietspompen zijn vooral in Scandinavië een vertrouwd gezicht. Het Deense Odense en de Zweedse hoofdstad Stockholm behoren tot de voorlopers. Ook in Nederland lopen succesvolle proeven in diverse steden, waaronder Utrecht en Amsterdam. In Rotterdam was dat eveneens het geval, maar daar besloot het stadsbestuur eind vorig jaar om de in totaal veertien geplaatste pompen langs drukke verkeersroutes weer te ontmantelen.

Voornaamste reden van die maatregel was dat apparaten technische gebreken vertoonden of ten prooi vielen aan vandalisme. De Fietsersbond, de belangenorganisatie van fietsers in Nederland, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. .

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje