Cliënt verliest zaak tegen zijn advocaat

Print
Cliënt verliest zaak tegen zijn advocaat

Afbeelding: ANP/Lex van Lieshout

Sint Odiliënberg / Venlo - Advocatenkantoor Boels- Zanders hoeft de 60.000 euro advocatenkosten voor een hoger beroep toch niet terug te betalen aan cliënt Mutualis, een eenmansbedrijf uit Sint Odiliënberg.

Het gerechtshof in Den Bosch zegt dat het niet de schuld is van de advocaat dat Mutualis de beroepszaak tegen drinkwaterbedrijf WML heeft verloren. Eerder stelde de rechtbank in Maastricht nog wel dat de advocaat een fout had gemaakt en dwong ze het kantoor daarom alle kosten van het hoger beroep terug te betalen. Beide partijen gingen tegen die uitspraak in beroep. Mutualis vond de vergoeding veel te laag en eiste ongeveer een miljoen euro.

Juridische strijd
De inmiddels gepensioneerde Venlose advocaat Jan Zanders stond Mutualis jaren bij in een juridische strijd over de verkoop van percelen van drinkwaterbedrijf WML. Nadat een zaak voor de Roermondse rechter werd verloren, besloot Zanders voor het hoger beroep zijn strategie aan te passen. Het mocht niet baten. Juist op het punt van de nieuwe aanpak maakte het hof in die zaak korte metten met Mutualis en Zanders.

Watertoren
Mutualis raakte daardoor een groot aantal goedkoop gekochte WML-percelen, waaronder een watertoren in Heerlen en twee bedrijfswoningen in Maastricht en Helden definitief kwijt. De directeur van Mutualis werd persoonlijk aansprakelijk gesteld door WML. De gang van zaken was voor Mutualis reden om advocaat Zanders aansprakelijk te stellen voor het verlies, in eerste instantie met succes. Maar nu vangt het bedrijf dus alsnog bot bij de hogere rechter. Volgens het hof zou Mutualis de zaak, ook als Zanders zijn strategie niet had aangepast, sowieso verloren hebben.

'Teleurstellend'
De nieuwe advocaat van Mutualis, Frank van Buuren, noemt de nederlaag ‘teleurstellend’. Hij vindt het opmerkelijk dat in het arrest een ander oordeel wordt geveld over de verkoop van WML-percelen dan hetzelfde hof deed in een andere procedure tussen WML en de vroegere rentmeester van het drinkwaterbedrijf die de transactie met Mutualis deed. Van Buuren bekijkt nog of het zinvol is om tegen de uitspraak in cassatie te gaan.

Namens het advocatenkantoor Boels-Zanders spreekt managing partner Andries Houtakkers de hoop uit dat het dossier nu gesloten kan worden.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje