Fortuna – Utrecht gaat door ondanks politieacties

Print
Fortuna – Utrecht gaat door ondanks politieacties

Afbeelding: Ermindo Armino

Sittard - Het eredivisieduel tussen Fortuna Sittard en FC Utrecht gaat aankomende zaterdagavond gewoon door. Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen gaf woensdagavond laat groen licht na intensief overleg met alle betrokken partijen.

De wedstrijd dreigde even te moeten worden afgelast vanwege vakbondsacties bij de politie, maar dat gevaar is nu geweken. Er zijn zaterdagavond geen agenten bij het stadion aanwezig, maar omdat Fortuna fors meer stewards inzet, vindt de burgemeester het toch verantwoord om de wedstrijd door te laten gaan.

Wekenlang acties
Politievakbonden voeren al wekenlang actie voor een betere cao. Agenten doen dat door bijvoorbeeld minder bekeuringen uit te schrijven, maar ook door acties te organiseren rond voetbalwedstrijden. Het duel tussen Fortuna en FC Utrecht werd specifiek uitgekozen omdat bij de eerste thuiswedstrijd van Fortuna dit seizoen vijf agenten gewond raakten. Ze werden door relschoppers van PSV en de thuisclub bekogeld met stenen en bouwmaterialen, die daar lagen vanwege werkzaamheden. Die bouwmaterialen zijn volgens een woordvoerster van burgemeester Cox inmiddels opgeruimd. Later deze week wordt voor de zekerheid nog eens gecontroleerd of er niets meer ligt.  

Door de actie van de vakbonden is er zaterdagavond geen blauw te zien in en rond het stadion. Agenten zijn opgeroepen om tijdens de wedstrijd (aftrap 20.45 uur) naar een cao-bijeenkomst in de buurt te komen. Pas in een geval van een calamiteit komt de politie in actie.

Niet voor het eerst
Het is niet voor het eerst dat agenten rondom voetbalwedstrijden staken om hun cao-acties kracht bij te zetten. Zo werd in 2015 nog een groot deel van de wedstrijden in het openingsweekend van de eredivisie afgelast omdat er geen agenten inzetbaar waren. Woensdagavond werd ook actie gevoerd rondom het duel tussen PSV en BATE Borisov, maar die protesten hadden na overleg tussen de politiebonden en de gemeente Eindhoven uiteindelijk weinig om het lijf.

Speel mee met het voetbalspel

Het bekende gratis online Voetbalspel van De Limburger gaat weer van start. Met wekelijks kans op mooie geldprijzen en een totale prijzenpot van € 4.000.

Meespelen is heel eenvoudig. Eén keer inschrijven op delimburger.nl/voetbalspel en je kunt elke week je voetbalkennis testen op 5 boeiende wedstrijden.

Nieuw: Amateurclub Klassement
De 11 beste deelnemers van elke amateurclub bepalen de totaalscore. Na de Champions League finale maken we de balans op en verdelen we € 1.000 onder de verenigingen die het hele jaar door het beste hebben voorspeld.