Limburgse verdachte Spa: 'Veel bier en drugs genomen'

Print
Limburgse verdachte Spa: 'Veel bier en drugs genomen'

Hulpdiensten zijn aanwezig in de avenue Reine Astrid waar een agent van de Belgische politie is doodgeschoten na een melding over een ruzie. Afbeelding: ANP

Amstenrade - Yvo T., de 36-jarige man uit Schinnen die aangehouden is op verdenking van doodslag op een Belgische agent in Spa, heeft in zijn verhoor verklaard zich niets meer te herinneren van het incident door zwaar drank- en drugsgebruik.

Volgens RTL Info, dat de verhoren van de man kon inkijken, beefde T. tijdens zijn verhoor de hele tijd en beriep hij zich enkele malen op zijn zwijgrecht om "geen fouten te maken".

Het parket besliste dinsdag Yvo T. aan te houden voor doodslag op de 38-jarige agent Amaury Delrez en poging tot doodslag op diens collega. Delrez stierf zaterdagnacht bij een controle van de taxi waarin T. met zijn jongere broer en een gezamenlijke was gestapt na een ruzie met portiers van een café in Spa. Hij kreeg een kogel in het hoofd.

Lees ook: Vriend hoofdverdachte Spa: Yvo T. wordt al jaren behandeld voor depressie

Geen zinnig woord
T. kon pas maandag verhoord worden, omdat hij zondag nog te zwaar onder invloed van alcohol en drugs was. Volgens het parket viel er toen geen zinnig woord uit hem te krijgen en viel hij geregeld in slaap. De Nederlander werd zondagochtend volledig van de wereld opgepakt in een nabijgelegen vakantiehuis, met een kogelwond in zijn buik. Die liep hij op tijdens de schietpartij met de politie.

Het AD meldde eerder al dat T. in zijn verhoren op maandag tegenover de politie vertelde zich van de gebeurtenissen niets te herinneren. Alles tussen de aankomst aan café Havana in Spa en zijn arrestatie is volgens de man "een zwart gat”. RTL Info meldt nu op basis van de inhoud van de verhoren dat T. heeft verklaard op de bewuste avond heel veel bier te hebben gedronken en vijf keer verschillende drugs heeft genomen. Een uitleg over de schoten of over de locatie van het wapen - dat nog altijd niet teruggevonden is - kan hij niet geven.

Lees ook: ‘Ouders Yvo T. zijn er helemaal kapot van’

Glas water
T. herinnert zich enkel dat hij het "heel koud” had en een taxi wilde nemen. Maar dat hij ook in die taxi is gestapt, weet hij niet meer. Alleen dat hij later wakker werd in een bos of struik, kan hij zich voor de geest halen. Daarop zag hij een vakantiehuis waar hij aanbelde en vroeg of hij een glas water mocht drinken. Hij wilde ook een telefoon lenen van de aanwezige vakantiegangers om zijn moeder te bellen. T. wilde dat zijn vader hem kwam ophalen, die samen met zijn broer en een vriend op een camping in de buurt verbleven voor de F1-wedstrijd van zondag.

Volgens T. is hij daarop in slaap gevallen op bank, werd hij op een gegeven moment wakker en zag hij agenten in de tuin. Die vertelden hem opnieuw te gaan slapen, en daarna is alles opnieuw zwart.

Zwijgrecht
Het parket bevestigde dinsdag al dat T. wel een en ander verteld heeft tijdens zijn verhoren door de politie, maar dat hij zich tijdens het verhoor door de onderzoeksrechter beriep op zijn zwijgrecht. Volgens RTL Info deed hij dat naar eigen zeggen "om geen fouten te maken”. Zo zei hij niet meer te weten wat hij tegen de politie heeft gezegd tijdens zijn arrestatie.

Waarom hij aanhoudend zat te beven tijdens het verhoor, wilde de onderzoeksrechter nog weten. Volgens T. heeft hij een ziekte, ‘tremor’, en waren het geen afkickverschijnselen. De onderzoeksrechter besliste T. dinsdag aan te houden en deelde dat ook mee aan de verdachte. T. zou daarop volgens RTL Info hebben herhaald dat hij van niets weet, niet naar de gevangenis wil, niet gewelddadig is en nooit veroordeeld is.

Onderzoek
Het parket houdt het erop dat T onder invloed was van "een cocktail van alcohol en drugs of medicijnen”. Toxicologisch onderzoek moet daarover meer duidelijkheid bieden. Zij beste vriend zegt dat Yvo T. een man is "met veel problemen” die al jaren wordt behandeld voor depressie en daarvoor medicijnen slikt.