Duidelijk signaal Europeanen: stop de zomertijd

Print
Duidelijk signaal Europeanen: stop de zomertijd

Afbeelding: iStock

Een overgrote meerderheid van de Europeanen wil af van de zomertijd. Dat blijkt uit een online enquête van de Europese Commissie. Van de 4,6 miljoen respondenten wil maar liefst 80 procent stoppen met het verzetten van de klok, meldt de Duitse krant Westfalenpost vandaag.

De uitslag is overduidelijk: een overgrote meerderheid ziet de aparte zomer- en wintertijd het liefst verdwijnen. Maar dat wil niet zeggen dat het ook gebeurt. Het onderwerp stond in februari al op de agenda van het Europees Parlement. Toen werd er echter niet gekozen voor een afschafvoorstel, maar voor een nieuw onderzoek naar de gevolgen van afschaffing. Dat onderzoek laat nog op zich wachten. 

Alleen de Europese Commissie kan een voorstel doen. Het Europarlement en de lidstaten nemen de uiteindelijke beslissing. De landen mogen dan zelf beslissen of ze de zomer- of wintertijd het hele jaar willen gebruiken. 

 Signaal
Toch is de uitkomst van de enquête een duidelijk signaal. "Als het resultaat van een consultatie zo voor de hand ligt, moet de Europese commissie dat niet negeren", zegt de Duitse Europarlementariër Peter Liese tegen de krant. Hij hoopt dat de Europese Commissie snel met een afschafvoorstel komt. "Dan kan de wet worden aangenomen voor de Europese verkiezingen volgend jaar mei."

Ook CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, een van de initiatiefnemers van afschaffing, is blij met deze duidelijk uitslag. "Nu moet de Europese Commissie aan de slag! Ik heb hier lang actie voor gevoerd in het Europarlement."

Goed of slecht?
De zomertijd is al lange tijd onderwerp van discussie in Brussel. Tegenstanders wijzen op de vele nadelen van een aparte zomer- en wintertijd: meer hartaanvallen, meer verkeersongelukken en gezondheidsschade bij vooral jongeren en ouderen. Ook dieren raken van slag door het uur tijdsverschil, stellen ze. Zo geven koeien door het uur tijdsverschil minder melk. 

Volgens de Tsjechische Europarlementariër Pavel Svoboda, fervent tegenstander, ondervindt eén op elke vijf Europeanen, dus 100 miljoen mensen in totaal, elk jaar gezondheidsproblemen door invoering van de zomertijd. 

Voordelen
Toch heeft zomertijd, die in 1977 werd ingevoerd vanwege de oliecrisis, ook een aantal voordelen. Zo vermindert de zomertijd de misdaad, vallen er minder verkeersdoden en neemt het energieverbruik af. Bovendien is zo'n uurtje langer licht ook gunstig voor horeca en het toerisme. 

Tegenstanders menen dat die voordelen niet op gaan. Zo benadrukte Svoboda in een presentatie in Straatsburg eind vorig jaar dat de veronderstelde energiewinst nul is. "Wat we winnen aan licht, zijn we kwijt aan verwarming."