Luchtfoto’s maken boven Nederland. Nu kijkt niemand er meer van op, maar bijna een eeuw geleden was het zeker geen benijdenswaardig klusje.

Vliegers van de ‘Luchtvaartafdeeling’ - de voorloper van de Luchtmacht – moesten ervoor opstijgen met een half open vliegtuig. In de snijdende wind stond een van de vliegers dan op, om vanachter een enorm toestel op de neus het beste plaatje te schieten. Dat het helse karwei meer dan de moeite waard was, blijkt wel uit de vondst in het archief.

Tornado
Het levert unieke beelden op van Limburgse plaatsen als Arcen, Baarlo, Born, Echt, Geleen, Gulpen, Hoensbroek, Kessel, Limbricht, Maastricht, Meerssen, Mheer, Mook, Panheel, Roermond, Stevensweert, Susteren, Vaals, Valkenburg, Venlo, Vijlen, Weert en Well. 

"Het leuke van al deze foto’s is dat je heel veel bekende plaatsen ziet zonder alles wat er de afgelopen honderd jaar is bijgebouwd,’’ zegt specialist Beeldcollecties Dirk Janse.

Veel reacties
Vorig jaar zette het NIMH al duizend historische foto’s online. Die kwamen uit een collectie met glasnegatieven die al dertig jaar in de archieven lagen te verstoffen. Dat leverde zo veel reacties op, dat medewerkers besloten alle kasten en kaartenbakken uit te pluizen. Met succes dus.

Met deze nieuwe beelden is de militaire collectie luchtfoto’s uit de vorige eeuw vrijwel compleet. "Misschien dat we af en toe nog iets vinden, maar heel veel meer dan wat we nu hebben, zal het niet worden.’’

In totaal zijn tweeduizend historische luchtfoto's van Nederland veiliggesteld.

Alle foto's zijn te vinden op: https://www.flickr.com/photos/nimhimages/
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen