Personeel NedCar in verzet tegen verplicht overwerk

Beeld van een eerdere stakingsactie dit jaar bij NedCar.© De Limburger/Ermindo Armino

Achterstand in de autoproductie, onder meer door acties. Nu komt het personeel van autofabriek VDL Nedcar in Born in verzet tegen het verplichte overwerk op zaterdag om die achterstand in te lopen.

Frans Dreissen

De vakbonden dreigen met nieuwe stakingen bij VDL Nedcar in Born. Het conflict over verplicht overwerken - onder meer het gevolg van eerdere stakingen - is allesbehalve opgelost. De leden zijn boos omdat ze verplicht halve zaterdagen in september moeten overwerken, zegt FNV-bestuurder Karel-Jan Kivits.

WerkdrukDe bonden hielden woensdagmiddag een ledenraadpleging in Born. "De medewerkers willen niet verplicht overwerken. De werkdruk is al hoog. Mocht de directie van VDL Nedcar toch doorzetten, dan roepen wij op verzoek van onze leden een overwerkstaking uit.”

ProductiebandDe bonden willen dat VDL Nedcar naar andere oplossingen zoekt om de achterstand in de autoproductie weg te werken. "Dat zou bijvoorbeeld kunnen door tijdelijk meer mensen aan te nemen”, zegt Kivits. "Temeer omdat de achterstand niet louter een gevolg is van twee stakingsdagen, maar vooral van verstoringen aan de productieband.”

De directie van de autofabriek kon woensdag nog niet reageren omdat officieel nog niets was vernomen van de bonden of de ondernemingsraad. Een woordvoerder geeft wel aan dat een deel van de niet-georganiseerde medewerkers geen bezwaren heeft tegen overwerk.

OnvredeDe directie kwam eerder tegemoet aan onvrede op de werkvloer over twee zaterdagen overwerken, door die op te splitsen in vier halve dagen (15.30-19.30 uur). Daarvan zouden productiemedewerkers er dan verplicht twee moeten werken.

Dat voorstel is nu door de vakbondsleden verworpen. "De ondernemingsraad staat ook zo in de wedstrijd”, beweert Kivits. OR-voorzitter Jean Wouters was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Daarnaast kondigen de bonden nieuwe acties aan, om hun cao-eisen kracht bij te zetten. De stakingsestafette start op 6 en 7 september bij metaalbedrijven in het zuiden van het land.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal