Dierenwinkel in Beek gewaarschuwd door dierenpolitie

Foto ter illustratie.© iStock

Dierenwinkel Huisdier Gigant in Beek is gewaarschuwd door de dierenpolitie en inspecteurs omdat het zijn papieren niet op orde had. Na twee hercontroles is dat nu wel het geval.

Benti Banach

De politie en de inspecteurs van het landbouwministerie zijn in actie gekomen bij de winkel aan de Prins Mauritslaan na een klacht van Comité Dierennoodhulp. "We stuitten per toeval op enkele advertenties op Marktplaats van deze winkel en zagen dat de dieren heel slecht gehuisvest zitten. Zo zaten er bijvoorbeeld ganzen in een kooi die zo klein was dat ze niet rechtop konden staan. Erbarmelijk en schokkend. We zijn blij dat er is opgetreden en dat een groot deel van de dieren die in beslag zijn genomen, een nieuw leven heeft gekregen”, zegt Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp in Den Haag. Direct contact met eigenaar Leo Handels van de Beekse winkel heeft het comité niet gehad.

Leo Handels van Huisdier Gigant bevestigt dat hij bezoek heeft gehad van de politie en inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit.

Papieren"Mijn papieren waren niet in orde. Het ging om bijsluiters met informatie over de dieren, papieren over de in- en verkoop en gezondheidscertificaten. Die heb ik in orde gemaakt. Na twee hercontroles van de inspecteurs is nu alles in orde”, laat Handels zien aan de hand van een brief van de NVWA. En de huisvesting dan? Handels: "Daarover bestaan geen regels. Ja, ik krijg ook wel eens klachten van klanten die het zielig vinden dat de vogels te krap zitten. Maar ze zitten hier maar een of twee weken, daarna worden ze verkocht en moeten de klanten ze zelf maar in een groter hok zetten.”

VogelgriepDe in beslag genomen dieren kwamen volgens Handels uit België, waar toen de vogelgriep heerste. "Mogelijk hadden deze vogels ook vogelgriep. Het was voor mij makkelijker om ze daarom mee te geven.”

Comité Dierennoodhulp stelt dat er tweehonderd vogels in beslag zijn genomen, hoofdzakelijk kippen en hanen. Ongeveer een kwart daarvan heeft het niet overleefd, de overige zijn overgebracht naar Akka’s Ganzenparadijs in het Drentse Dalen. Volgens Sandra van de Werd zit achter vrijwel iedere dierenwinkel een industrie die dieren huisvest vergelijkbaar met de bio-industrie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal