VVD-Kamerlid Ten Broeke weg om ‘ongelijkwaardige’ relatie met medewerkster

Print
Tweede Kamerlid Han ten Broeke stapt op als Kamerlid. Dat heeft hij donderdag laten weten in een verklaring. De reden is een 'intieme en ongelijkwaardige relatie' met een medewerker van de fractie. "Dit had nooit mogen gebeuren."

De affaire is altijd stilgehouden, maar nu HP/De Tijd een artikel heeft gemaakt, besloot Ten Broeke naar buiten te treden en zijn Kamerlidmaatschap neer te leggen. Volgens de vrouw was er sprake van van 'seksueel grensoverschrijdend gedrag'. Ten Broeke en de vrouw kregen in 2013 een 'kortstondige en intieme relatie'. Het ging om een 'jongere medewerkster van de fractie' die inmiddels niet meer bij de partij werkt.

Midden twintig
De VVD'er erkent dat het om 'een ongelijkwaardige relatie' ging. "Niet in de zin van macht of gezag, maar wel gezien het feit dat ik kamerlid was en zij een medewerkster van midden twintig." Ten Broeke schrijft in een verklaring: "Als ik daar nu op terugkijk, had ik mijzelf dat nooit mogen toestaan. Het was niet ok, had niet mogen gebeuren en zal nooit meer gebeuren."

Aangifte
De VVD'er zegt dat hij toenmalig fractievoorzitter Halbe Zijlstra op de hoogte heeft gesteld. Ook 'van het feit dat de medewerkster mij beschuldigde van seksueel grensoverschrijdend gedrag'. Zijlstra zou daarop de medewerkster hebben voorzien van een advocaat en haar hebben aangeraden aangifte te doen. Ten Broeke heeft de aantijging 'met kracht weersproken'.

Overeenkomst
Uiteindelijk wilde de medewerkster ook geen aangifte doen, stelt Ten Broeke. "Dat leidde vier weken later tot een juridische overeenkomst waarin we agree to disagree afspraken en overeenkwamen de kwestie te laten rusten en erover te zwijgen. En zo is het de afgelopen vijf jaar gegaan."

Integriteitscommissie
Volgens Ten Broeke vond Zijlstra de getroffen afspraak wel onbevredigend. De fractieleider zou daarop de kwestie hebben voorgelegd aan de integriteitscommissie. "De commissie heeft zowel met mij, de medewerkster, als ook de fractieleiding gesproken", schrijft Ten Broeke. Het lijkt erop dat die commissie geen hard oordeel velde, want volgens Ten Broeke zou hij met de gesloten overeenkomst door kunnen gaan als Kamerlid en kon hij de afgelopen vijf jaar blijven functioneren.

Ministerschap
Over Ten Broeke ging het gerucht op het Binnenhof dat hij vanwege een affaire nooit in aanmerking zou kunnen komen voor een ministerschap of baan als staatssecretaris. Hij ontkent met klem dat dit zo is. "Bij de formatie was het glashelder dat Halbe Zijlstra vóór mij in de rij stond", schrijft de VVD'er.

Boot afgehouden
Toen Zijlstra aftrad zou Ten Broeke zelf de boot hebben afgehouden. "Niemand hoefde daar over na te denken, ik kon simpelweg geen minister worden. Want nog voordat de kwestie rond Halbe speelde, zat ik al in een medisch traject waardoor ik een paar maanden uit de roulatie ben geweest. Inmiddels gaat het beter."

Onbeheersbaar
Toch kan Ten Broeke niet langer aanblijven als Kamerlid, stelt hij in zijn verklaring. "Nu is de kwestie openbaar geworden en is een situatie ontstaan die ik niet kan beheersen. Dat wil ik mijn familie, vrienden, mijzelf, maar zeker ook mijn fractiegenoten en partij, niet aandoen."

Glazen huis
Hij schrijft: "Ik heb de afgelopen dagen goed nagedacht over de onbeheersbare gevolgen van deze publicatie. In dit vak leef je in een glazen huis en mag je integriteit geen onderwerp van discussie worden. Daarom heb ik, hoewel ik mijzelf en anderen recht in de ogen kan aankijken, toch besloten mijn kamerlidmaatschap neer te leggen. Ik neem deze beslissing met pijn in mijn hart, want ik heb mij de afgelopen jaren met volle overtuiging en enthousiasme ingezet."

Dijkhoff
Huidig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zegt het 'besluit' van Ten Broeke te respecteren. "Los van de fout die hij zelf ook onderkent, was Han een Kamerlid met veel gezag in de Kamer en in binnen- en buitenland. Voor velen in de fractie en de partij was hij een mentor en blijft hij een dierbare vriend."

Zetels
Het opstappen van Ten Broeke heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de stabiliteit van het kabinet. De coalitiepartijen hebben een kleinst mogelijke meerderheid in de Tweede Kamer, 76 zetels, maar dat komt niet in gevaar. Omdat Ten Broeke zijn zetel afstaat aan zijn partij, komt er een vervanger uit VVD-gelederen. Politicoloog Tobias van Gent uit Zeeland is de eerste die hiervoor in aanmerking komt. 

Gedragsregels
HP/De Tijd stelt dat Halbe Zijlstra aan het tijdschrift heeft bevestigd dat 'naar aanleiding van dit voorval' de gedragsregels voor VVD-Kamerleden zijn aangepast. Sindsdien zou de regel gelden dat relaties op de werkvloer bij de VVD niet zijn toegestaan. Huidig fractieleider Dijkhoff zegt nu daarom ook dat als hij destijds fractievoorzitter was geweest 'Ten Broeke niet door had kunnen gaan als Kamerlid.

#Me2
Opmerkelijk is overigens dat onlangs werd besloten geen onderzoek te laten doen naar #Me2-affaires in de Tweede Kamer. Tweede Kamervoorzitter Arib wilde dat toen aan het licht kwam dat een medewerker van GroenLinks een stagiaire seksueel had geïntimideerd. De partijen in het parlement achtten zo'n onderzoek echter niet nodig, zo werd besloten in het bestuur van de Tweede Kamer. Zij vonden dat partijen fractiemedewerkers zelf hebben aangenomen en daarom kwesties zelf moeten oppakken.