Minder ziekte bij zwangerschap door Maastrichts computermodel

Print
Minder ziekte bij zwangerschap door Maastrichts computermodel

Afbeelding: iStock

Een computermodel dat het risico op zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging kan voorspellen, is in Limburg zo succesvol dat het in heel Nederland zou moeten worden ingevoerd. Dat zegt Linda Meertens die er onderzoek naar deed en daar vrijdag op promoveert aan het universitair ziekenhuis Maastricht UMC+.

Het computermodel  levert al in een vroeg stadium van de zwangerschap een betrouwbare inschatting van de risico’s. Aan de hand daarvan kunnen verloskundigen en gynaecologen advies geven om complicaties te voorkomen. Het op maat gemaakte risicoprofiel werd in mei vorig jaar in Limburg ingevoerd.

Lees ook: Risicoprofiel voor zwangere vrouwen in Limburg

Persoonlijk zorgplan
Inmiddels hebben zo’n drieduizend vrouwen uit de provincie er aan meegedaan. Volgens Meertens is de waarde van de methode afdoende bewezen en kan die ook in de rest van Nederland worden overgenomen. "Voor iedere zwangere vrouw die een verhoogde kans heeft op een complicatie, kan een persoonlijk zorgplan worden opgesteld. Meestal gaat het om een aanpassing van de leefstijl, maar er zijn ook andere opties. Zo is bijvoorbeeld bekend dat een lage dosis aspirine helpt bij het voorkomen van zwangerschapsvergiftiging

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu