Nabestaanden vragen aandacht voor onopgeloste moorden

Print
Nabestaanden vragen aandacht voor onopgeloste moorden

Nabestaanden van slachtoffers in onopgeloste moordzaken willen dat er meer aandacht komt voor dit soort cold cases. Afbeelding: Politie

Nabestaanden van slachtoffers in onopgeloste moordzaken willen dat de politie meer aandacht schenkt aan cold cases. In een petitie vragen ze om meer rechercheurs.

"Wij zijn enorm opgelucht met de ontknoping in het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen. Dat is te danken aan de enorme inzet van politie en justitie. Maar wij vinden dat al de andere meer dan duizend onopgeloste moorden en coldcases dezelfde inzet verdienen", schrijft initiatiefneemster Wicky van der Meijs in de petitie. Deze is inmiddels zo'n 250 keer getekend.

Onopgeloste moorden
In Nederland zijn zo'n duizend moorden nooit opgelost. Ook zijn er nog honderden andere zware geweldsmisdrijven waarvan de politie nooit een dader heeft gevonden. Onverteerbaar, vinden nabestaanden. "Duizend onopgeloste moorden zijn duizend daders die nog vrij rondlopen", aldus van der Meijs. "Dat zorgt bij nabestaanden voor angst en een gevoel van onrechtvaardigheid."

Krachtiger
Van der Meijs verloor haar vader toen hij de hond aan het uitlaten was. De dader is nooit gepakt. "Nabestaanden schreeuwen om veiligheid én een eerlijke kans op een antwoord op de vraag wie hun geliefde vermoordde. Dan kan het leven verder”, aldus Van der Meijs, die de petitie wil aanbieden aan premier Mark Rutte, het ministerie van Veiligheid en Justitie, minister Ferdinand Grappenhaus en minister Sander Dekker.

De zaak Nicky Verstappen geeft nabestaanden van onopgeloste moordzaken hoop. Na ruim twintig jaar was er recentelijk een doorbraak in het onderzoek na een dna-match. Verdachte Jos Brech werd afgelopen zondag opgepakt in Spanje vanwege vermeende betrokkenheid bij de zaak.