Wilders blaast omstreden cartoonwedstrijd af

© ANP/Jerry Lampen

Geert Wilders heeft besloten de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed niet door te laten gaan. Dat heeft de PVV-leider donderdagavond laten weten.

ANP/AD

"Ik ben mijn vrijheid al kwijt en zal die waarschijnlijk nooit meer terugkrijgen. Dat is onverkropbaar, maar ik zal mijn missie en strijd tegen de islam daar nooit om staken en voor geen dreigement buigen", aldus Wilders in een verklaring.

Hij vervolgt: "Maar het gaat niet alleen om mij. Inmiddels lopen ook anderen gevaar door alle dreigementen van extreme moslims die niet alleen mij maar heel Nederland als doelwit zien en meer van de dood en terreur houden dan van het leven."

Wilders besloot omwille van de veiligheid van anderen de wedstrijd af te blazen. "Veiligheid van mensen gaat voor alles", aldus de PVV-leider. Hij benadrukt echter dat hij zich persoonlijk niet zal laten tegenhouden door dreigementen.

DreigingHet plan van Wilders was om later dit jaar in een afgesloten deel van de Tweede Kamer cartoons over Mohammed te presenteren. Hij riep daarom op deze naar hem in te zenden.

Donderdag gingen in Pakistan duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de wedstrijd. Ook in andere islamitische landen leverde het kritiek op.

Dinsdagochtend werd in Den Haag een 26-jarige man opgepakt die dreigde met een aanslag op Wilders. Hij had maandag een filmpje op Facebook gezet waarin hij in het Urdu, de nationale taal van Pakistan, een aanslag aankondigde op de PVV-leider of het gebouw van de Tweede Kamer vanwege de cartoonwedstrijd. De verdachte zit nog steeds vast.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee